Bøger / faglitteratur

Når mennesket undrer sig : vestlige tanker gennem 2500 år


Beskrivelse


Den europæiske filosofis historie.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Brunbech

d. 18. dec. 2018

Den europæiske filosofis historie fortælles i 37 kapitler fra Sokrates til Løgstrup. De i alt 33 forfattere er danske filosoffer, idehistorikere, teologer og andre universitetsfolk. Bogenbygger på den meget aflyttede udsendelsesrække i radioens PI. Radioserien havde form af interviews, men de er her bearbejdet til en samlet skriftlig fremstilling af udsendelsernes interviewer ogredaktør Birgitte Rahbek. Der er nogen forskel i tilgængelighed i de enkelte afsnit, men den oprindelige, mundtlige fremstilling smitter af og gør teksten levende og forståelig for læsere udensærlige forudsætninger. Læst i sammenhæng får man et godt indtryk af filosofiens og tænkningens historie, men man kan også læse de enkelte kapitler hver for sig og blive hjulpet et første skridt påvej til forståelse af f.eks. de nyere og ellers temmelig utilnærmelige filosoffer som Heidegger og strukturalisterne. Bogen er udstyret med et register og en litteraturfortegnelse, der følger deenkelte kapitler og har etvelvalgt udvalg af hovedsageligt dansk litteratur. Tidens store interesse for filosofi er fulgt op af mange populære udgivelser. Wilhelm Weischedel: Forstå filosofferne(1994) ligner i niveau og fremstillingsform, men går dog ikke så langt op i tid.


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Martin Hjelmborg

2007

Bogen er for filosofiinteresserede ikkefagfolk, der vil have en letlæst introduktion til den vestlige (europæiske ) filosofi gennem de sidste 2600 år. Velegnet både til lystlæsere og ungdomsuddannelser, aftenskoler, studiekredse, m.m. Formidles på linie med tilsvarende titler, dvs. den skal præsenteres, da den ikke sælger sig selv.

Bogen er skrevet af en række fagfolk fra danske universiteter på basis af en række radioforedrag fra 1994-1995, der blev holdt af de selvsamme forfattere. Fagbog om Europas store filosoffer og ideer siden de gamle grækere til ca. 1980. Hvert radioforedrag er blevet til et kapitel i bogen. Velskrevet uden brug af faglig jargon og giver en glimrende introduktion til emnet for alle interesserede uden forudsætninger.

Emnet er meget veldækket på dansk med sådanne introduktioner, lige fra Sofies verden, der blev en bestseller, til Russell: Vestens filosofi , Thielst: Man bør tvivle på alt, Politikens Filosofiens historie, m.fl. Bogen her er 3. udgave og er fuldstændig identisk i enhver henseende med tidligere udgaver (1. udg. udkom i 1995), bortset fra omslaget , hvor der på den foreliggende udgave er en ny forside og på bagsiden anmeldelser fra da 1. udgaven udkom.

Bogen her er reelt et genoptryk af 1. udgaven Der er derfor tale om et nyt oplag.


Politiken

d. 28. sep. 1997

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 28. sep. 1997


Berlingske tidende

d. 9. jan. 1996

af

af

Jens Glebe-Møller

d. 9. jan. 1996


Politiken

d. 24. dec. 1995

af

af

Bo Tao Micha¨elis

d. 24. dec. 1995


Jyllands-posten

d. 13. dec. 1995

af

af

Jan Lindhardt

d. 13. dec. 1995