Bøger / skønlitteratur til børn

Når vinden blæser


Beskrivelse


Tegneserie. Det trækker op til atomkrig. Et pensioneret ægtepar tvivler, men laver alligevel - efter anvisning fra de officielle foldere - et bombeskjul af nogle døre i huset. Men efter bomben fungerer ingenting, som politikerne lovede.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Beth Høst

d. 18. dec. 2018

Her er så tegneserieudgaven af Briggs' bitter-søde historie om det britiske pensionistpar's tilværelse i timerne før - og dagene efter Det Store Brag. I små-bitte billeder fortælles der omJames' urokkelige tillid til Den Siddende Magt's autoritet og evne til at klare og FORklare alle forholdsregler, - også i brochurerne fra biblioteket. Og vi oplever Linda's hjerteskærendegenkendelige evne til at fornægte eksistensen af alt, hvad der rækker ud over middagsmaden og den pæne, rene skjorte. Lige omkring 'Braget' veksler småbilled-opslagene med krigsprofiler i truendeog stemningsbærende farver i modsætning til de nuttede billeder af James' og Linda's lille-verden, der nedbrydes. Men sidst nedbrydes dog deres tillid til, at bare mønstret følges og formerneholdes, så går det nok. Og under sidste krig var det jo næsten hyggeligt... I al sin tegneserie-nuttethed med Briggs' velkendte og trygge stil, så virker historien ekstra uhyggelig; albummet kansagtens læses med udbytte af destørste børn og de unge, men for at dualismen i denne tegneseriefortælling skal komme helt til sin ret, må læseren nok være en voksen med det perspektiv og densamfundserfaring, årene giver.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

C. E. Hald (skole)

d. 18. dec. 2018

Når vinden blæser er fra 82, men er mest kendt via radio, teater og film. Det er historien om et naivt, ældre ægtepar, som vi følger før, under og efter Det Store Brag. Først til sidst er de -hårdt ramt af strålesyge - ved at erkende, hvor alvorlig ødelæggelsen er. Hvis ikke navnet var ændret til James, kunne det have været en fortsættelse til Thomas Tissemand, så stor er ligheden. Derer flest sider med op til 28 små billeder. Farvekridt-koloreringen skifter gradvist fra varme til grelle, blege farver til sidst. De giver det kronologiske forløb, mens nogle større flader visertilbageblik. Historien skabes af de to ægtefællers dialog, hvor Hildas husmoderpligter går forud for nedfaldsfare, og hvor han naivt prøver alt, hvad man skal uden at vide hvorfor - og hvad manegentlig beskytter sig imod! Men han tror på hjælpen og et uændret samfund. Det er en afskrækkende skæbne, Briggs smækker os ud i tegneseriens form. Om man kan lide detaljerne/formen/mediet erunderordnet, men ingenopfatter bogen som ligegyldig. Derfor vil den meget fint kunne indgå i uv-forløb fra en klassesæt-samling til da/samt. i 8.-10. klasse, selv om den må regnes som envoksen-serie. Alm. udlån vil nok begrænses af tekstmængden og dialogformen.


Det fri Aktuelt

d. 23. juli 1987

af

af

Steffen Larsen

d. 23. juli 1987


Berlingske tidende

d. 18. juli 1987

af

af

Jakob Stegelmann

d. 18. juli 1987


Vendsyssel tidende

d. 29. juli 1987

af

af

Ivy Møller-Christensen

d. 29. juli 1987


Aarhuus stiftstidende

d. 2. aug. 1987

af

af

uc.

d. 2. aug. 1987


Politiken

d. 29. juni 1987

af

af

OMU.

d. 29. juni 1987


Information

d. 14. juli 1987

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 14. juli 1987


Litteratur

1987

af

af

Jørgen Aabenhus

1987


Land & folk

d. 20. aug. 1987

af

af

Carsten Skov

d. 20. aug. 1987


Frederiksborg Amts avis

d. 1. juli 1987

af

af

Birgitte Bartholdy

d. 1. juli 1987


Jydske tidende

d. 1. aug. 1987

af

af

Therese Enggaard

d. 1. aug. 1987