Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Nærmest hinanden


Beskrivelse


Der er kaos i 16-årige Milles liv. Forelskelsen i Jack er dødsdømt, veninden Kamma fjerner sig mere og mere, mens hendes mor, der synes, at hun skal vide alting, indimellem er alt for tæt på. Men heldigvis har hun bedstevennen David, der altid har en trøstende skulder parat - lige indtil det kokser for alvor.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. dec. 2002

af

af

Lene Kristiansen

d. 23. dec. 2002

Utrolig flot og sikker debut af en ny dansk forfatter på 23 år. En debut med check på personer og miljø, drive i handlingen, nerve i sproget og originalitet, selvom temaet er det velkendte kaos omkring identitet og kærlighed, når det brænder allermest på. Mille på 16 er fortælleren. Hun skal starte i gymnasiet efter sommerferien, men det der fylder er hendes ulykkelige forelskelse i den ucharmerende Jack, der det sidste år kun har brugt hende til at gå i seng med, "veninden" Kamma, hendes bedste ven David, der altid forstår og har den nødvendige trøstede skulder, og ikke mindst det meget tætte forhold til forældrene, især til moren med rødder i de glade 60'ere. Helt galt går det, da hun en nat lader sig trøste lidt for meget af David - og alligevel ikke vil have ham, og da Kammas nye kæreste viser sig at være Jack. Sanne Munk Jensen har udstyret Mille med en god portion selvironi og humor, og bortset fra lusen Jack er personerne omkring hende skildret med varme og nærvær. Sproget er de unges eget, og den allestedsnærværende mor, der både trøster, skubber og med selvfølge synes, at hun skal vide alt om sin datters liv, er morsomt og kærligt leveret. Flot collageomslag og små vignetter i bogen sætter prikken over i'et - fra 13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. dec. 2002

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 23. dec. 2002

Sanne Munk Jensen debuterer med en ungdomsroman, som er et resultat af en skriveworkshop. Den handler om Mille og vil fange unge (piger) fra 14 år. Forfatteren jonglerer i et nutidigt og rapt sprog, som appellerer til målgruppen. Mille har sommerferie, og hun har planlagt at slappe af og psykisk lade op til gymnasiestart. Sådan går det imidlertid ikke. Bogen, der er en jeg-fortælling, giver et ganske autentisk billede af den 14 år gamle piges tanker, identitetskriser blandt venner, kærester og forældre. Den handler om at være ung, med hvad dertil hører af kærestesorger, fester, sex og spiritus. Mille er i konflikt med sig selv. Hun er forelsket i Jack, men han gengælder ikke hendes følelser, og hun føler sig misbrugt, især da han render med veninden. Hendes sikkerhedsnet og "støttepædagog", den tætteste og mest fortrolige kammerat David, indleder hun ved en "fejl" et forhold til - et øjebliks ubetænksomhed, som hun inderligt fortryder. Hendes fritidsjob i den lokale Bio City får en drejning, da hun finder kollegaen Kim, der har begået selvmord på toilettet. Ved romanens slutning er hun dog klar til studiestart. Små symbolske vignetter markerer afsnit, og omslaget viser persongalleriet udført som collage. Bogen er til fritidslæsning.


Weekendavisen

d. 3. jan. 2003

af

af

Damian Arguimbau

d. 3. jan. 2003


Berlingske tidende

d. 8. feb. 2003

af

af

Kari Sønsthagen

d. 8. feb. 2003