Til lånere, der ikke er bange for stærke skildringer af kz-lejre, voldsomme personlige dilemmaer og livskriser. Her vil også være meget for en modig læsekreds at drøfte.
Elie Wiesels bøger kender vi allerede i bibliotekerne, og med den nye udgivelse i Rosinantes imponerende og smukke klassikerserie kan hans bøger få fortjent, nyt liv. Herbert Pundik skriver forordet. Gunnar Pedersens stadig letflydende oversættelse er den samme, som blev brugt, da bøgerne blev udsendt på dansk i 1990'erne. Temaet er den jødiske kz-overlevendes traumer og lidelser, der er så gennemgribende, at et normalt liv virker uopnåeligt. Hovedpersonen Eliezer udstår i den første del rædslerne i nazisternes kz-lejre og overlever mirakuløst. Hans gudstro er dog grundfjeldsrystet, for hvorfor hjalp Gud ham ikke? I den anden del virker han som en zionistisk partisan mod englænderne og bliver beordret til at henrette en fange. I den tredje del svæver Eliezer mellem liv og død efter en trafikulykke i New York og martres af skammen over fortidens tragedier, som han ikke kan slippe fri af, selv om kærligheden kalder på ham.
Wiesels selvbiografiske romaner om en person i fortidens skygge kan læses i sammenhæng med eksempelvis Primo Levi og Viktor E. Frankls beretninger om at overleve holocaust.
Her er chancen for igen at præsentere Wiesels fantastiske bøger i en smuk, moderne udgave. Den kan erstatte de tre tidligere udsendte bøger i serien, som måske også på andre biblioteker end mit eget ikke længere er komplet.