Bøger / faglitteratur til børn

Natur og dyreliv i polarområderne


Beskrivelse


De fysiske forhold omkring polarområderne Arktis og Antarktis, bl.a. isforekomster og typer, vindsystemer, årstider og klimaændringer. Dyre- og plantelivet samt de miljøpåvirkninger, som forurening og klimaændringer påfører.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. mar. 2000

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 13. mar. 2000

Fagbog om polarområderne. Bogen er opdelt i fire hovedafsnit. Første afsnit beskriver og definerer polerne som: et biom, et naturligt samfund bestående af planter og dyr, som dækker et stort område. Derefter defineres polernes fysiske verden, dvs. klima og sammenhæng med det globale vejrsystem. I tredje hovedafsnit beskrives dyre og planteliv. I et sidste kort afsnit berøres polernes store sårbarhed og muligheder for miljø katastrofer ved f.eks. forurening. Teksten er omfangsrig og grundig. Sætningsopbygning med mange indskudte sætninger. Teksten er sat i 2 spalter. Layout er enkelt og funktionelt. Billedtekster er dog et par gange placeret lidt langt væk fra billederne, yderst til venstre i margen for billeder på bogens højre side. Gode farvefotografier, mange farvetegninger og kort fungerer i øvrigt godt i forhold til bogens tekst. Flot forside med farvefotos af isbjerge og indsatte billeder af isbjørn, pingviner og polarræv. Bogen kan læses og bruges til opgaver af børn fra ca.13 år. Bogen er lidt sværere og noget grundigere end: Livet ved Polerne (2000). Bagest meget grundige ordforklaringer og godt register samt litteraturliste med et par Internetadresser. Udkommer samtidig med 2 bind i serien om henholdsvis de tempererede skove og vådområderne.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. mar. 2000

af

af

Steen Agger (skole)

d. 13. mar. 2000

Samtidig udsendes De tempererede skove og Vådområderne i samme serie. Denne her handler om liv og natur i Arktis og Antarktis. Først fortælles meget grundigt om polarområdernes fysiske verden: Is og istider, globale vindsystemer, årstider og klimaændringer, gletschere, permafrost, isbjerge m.m. Herefter følger et afsnit om polaregnenes plante- og dyreliv. Til slut lidt om fremtiden og om konsekvenserne ved klimaændringer. Bagest findes ordforklaring, stikordsregister og litteraturliste. Bogen er illustreret med farvefotografier, tegninger, kort og tabeller. Den henvender sig til unge og voksne med særlig interesse i de kolde egne. Undervisningsmæssigt vil jeg bedømme den som værende for vanskelig til brug i fx geografi i folkeskolen. Her kunne man i stedet anvende Antarktis (1998) i serien Verdensdelene eller Polerne (1999) i serien Den levende jord. I år er udkommet Livet ved polerne, der koncentrerer sig om dyr og planter i de kolde områder.


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 36 (2000)

af

af

Kaare Øster

Årg. 117, nr. 36 (2000)



Informationer og udgaver