Bøger / faglitteratur

Nicos Poulantzas


Beskrivelse


Præsentation af Nicos Poulantzas (1936-1979) forfatterskab med orginaltekster og analyser.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2011

af

af

Søren Brunbech

d. 19. dec. 2011

Introduktionen til den nymarxistiske samfundsforsker Nicos Poulantzas er forholdsvis svært tilgængelig og retter sig primært mod studerende og forskere på højere læreanstalter.

Grækeren Nicos Poulantzas levede fra 1936-1979. Som nymarxistisk samfundsforsker var han i vælten da interessen for marxismen fik en genopblomstring i 1960'erne og 1970'erne. Ifølge Morten Ougaard, der er professor i international økonomi, er han ikke helt glemt og er stadig en inspirationskilde for samfundsforskere og statsteoretikere med et historisk materialistisk eller marxistisk udgangspunkt. Ougaard gennemgår hans værker, med hovedvægt på Politisk magt og sociale klasser, 1968, og oversat til dansk i to bind i 1981-82, hvor han udvikler sit teoriapparat. For Poulantzas var al samfundsforskning en analyse af forholdet mellem staten, magten og de sociale klasser, og man ser hvordan han anvender sine teorier på analyse af konkrete samfundsforhold. Som i de øvrige bind i serien suppleres gennemgangen af en række originaltekster. Bagest en velkommen liste med forklaringer på de vanskelige begreber.

En række af Poulantzas vanskeligt tilgængelige værker er oversat til dansk, ud over den ovennævnte bl.a. også Staten, magten og socialismen, 1981.

I serien om Statskundskabens klassikere hører bogen om den græske samfundsforsker Nicos Poulantzas og hans historisk-materialistiske teorier til i den vanskelige ende.