Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Niels Lyhne


Beskrivelse


Niels Lyhne, hvis skæbne følges fra fødsel til død, er det sidste skud på en skrøbelig stamme. Skildringen er tildels et indlæg i den livsanskuelsesdebat, der blev startet af Georg Brandes.

Anmeldelser (13)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. juni 2006

af

af

Helle Winther Olsen

d. 19. juni 2006

Den danske naturalistiske klassiker fra 1880 udgives her i billigbogsserien Gyldendal klassikere i overensstemmelse med Det danske Sprog- og Litteraturselskabs udgave fra 1924, - helt uden noter og introduktion, men forsynet med et appellerende omslag (en følsom ung Byron). Det er en udviklingshistorie som skildrer Niels Lyhne fra fødsel til død, og som lægger sine snit gennem barndom, ungdom og voksenliv ved at vise hovedpersonen sammen med de få personer, der får afgørende indflydelse på hans liv. Pga. en stor sorg i de tidlige ungdomsår afskriver han sig den kristne tro og fjerner sig i det hele taget meget fra sin bundsolide jyske storbondeslægt. Han vælger digtervejen og omgås søgende storbyens frisindede kredse, uden dog helt at kunne finde sit livsindhold, før han begejstret vælger ateismen som ideologisk ståsted. Lykken finder han dog først, da han efter forældrenes død vender tilbage til barndomsegnen og træffer sit livs Gerda - men det hele går galt for ham, og romanen slutter med de berømte ord: "Og endelig døde han da døden, den vanskelige død". En dansk klassiker hører selvfølgelig hjemme på biblioteket, og denne udgave kan passende erstatte gamle Traneudgaver. Omslaget er iøvrigt forsynet med undertitlen: Enestående psykologisk drama og kan måske dermed appellere til helt nye læsere.


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Kent Skov

2008

Kommenteret udgave af Niels Lyhne i DSL's klassiske gedigne udstyr. Udgaven her er også forsynet med efterskrift og noteapparat. Og at dømme efter de mange blyantnoter og understregninger i bibliotekets tidligere udgaver er romanen stadig oplagt til undervisnings- og studiebrug fra gymnasiet og op.

J.P. Jacobsens naturalistiske udviklingsroman om en mand med store forventninger til livet, der ender med at dø i slaget ved Dybbøl i 1864. Romanen er også en samtidsroman i perioden, der på baggrund af det moderne ateistiske og frigørende livssyn, som Brandes introducerer, formulerer en version af det moderne menneske. Bogen her er en revideret udgave af DSL's første fra 1986.

Niels Lyhne er udkommet mere end 20 gange siden førsteudgaven i 1880; senest i 2006 både i form af en anden forlagsklassikerversion og tidligere som billigbog i flere omgange. Udgaven her er 2. reviderede udgave af DSL's første kommenterede udgave af værket fra 1986. Den nye udgave her har samme opbygning og omfang som forgængeren og er udstyret med seriens nye mere appellerende forside med portræt af forfatteren på tekstbaggrund. Bibliografiafsnittet og tekstrettelserne er opdateret og noteafsnittet ligeså.

Romanen er en uomgængelig klassiker med opdaterede tekstafsnit, der dog ikke overflødiggør den første udgave, hvor den måtte være intakt. Romanen står stærkt både i sin samtid og i nutiden.


litteratursiden.dk

d. 3. juni 2020

af

af

Per Eilif Månson

d. 3. juni 2020

Niels er en slags fætter til Pontoppidans Lykke-Per – en mand med mange talenter, men især med et stort talent for ikke at udnytte livets chancer. Niels Lyhnes mor er sværmerisk og fuld af gode fortæl...


Berlingske tidende

d. 18. aug. 2013

af

af

Jesper Beinov

d. 18. aug. 2013


Kristeligt dagblad

d. 16. feb. 2008

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 16. feb. 2008


Information

d. 30. jan. 1986

af

af

Hans Hertel

d. 30. jan. 1986


Gymnasieskolen

årg 69, nr 8 (1986)

af

af

Laurits Gregersen

årg 69, nr 8 (1986)


Weekendavisen

d. 31. jan. 1986

af

af

Henrik Neiiendam

d. 31. jan. 1986


Vestkysten

d. 5. feb. 1986

af

af

Ulf Gudmundsen

d. 5. feb. 1986


Politiken

d. 5. feb. 1986

af

af

Niels Barfoed

d. 5. feb. 1986


Jyllands-posten

d. 28. jan. 1986

af

af

Hans Andersen

d. 28. jan. 1986Informationer og udgaver