Bøger / faglitteratur / erindringer

Nordens Frihed : illegale blade og bøger under besættelsen : kaptajn, skoleleder P.M. Wichmann Ryefelts erindringer fra besættelsen om hans illegale arbejde og fangenskab i Horserød og Frøslevlejren


Beskrivelse


Forfatteren, der arbejdede illegalt med bladvirksomhed under besættelsen og som bl.a. var med til at stifte bladet "Nordens Frihed", fortæller om sin tid i tysk fangenskab.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Knud Weile

2008

Frihedsmuseets Venner har diskret placeret 20 sider med foreningsstof bagest i årsberetningen for 2007, mens hovedparten af bogen udgøres af erindringerne fra en aktiv modstandsmand, der først og fremmest beskæftigede sig med illegale bog- og bladudgivelser.

Forfatteren fortæller levende og med mange interessante detaljer om sin indsats i modstandskampen, hvor han som tidligere Finlands-frivillig kort efter besættelsen udgav skrifter om forholdene i Norden under verdenskrigen. Senere blev det til illegale blade og aktiv medvirken ved organiseringen af ventegrupper med tilknytning til bryggeriet Tuborg. Han blev arresteret af tyskerne i foråret 1944 og tilbragte tiden til befrielsen i Horserødlejren og Frøslevlejren, så beskrivelsen af forholdene i de to fangelejre fylder meget i erindringerne.

Beretningen her føjer sig til den store litteratur om besættelsestiden som en af de mere stille fra en modstandsmand i moden alder med en national/konservativ baggrund med kontakter til militæret, idrætslivet og pro-nordiske organisationer.

En interessant beretning fra periferien af modstandskampen fra en ældre mand, der beretter om sine kontakter til den borgerlige del af modstandsbevægelsen og levende skildrer forholdene for de arresterede modstandsfolk i tyske fængsler og fangelejrene i Horserød og Frøslev.