Bøger / skønlitteratur / noveller

Nostalgi


Beskrivelse


Fem fortællinger, der kredser om det moderne menneskes liv i en verden, der pendler mellem dagligdag og drømme, mellem det realistiske og det absurde eller surreelle.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. mar. 2011

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 21. mar. 2011

Rumænsk postmodernisme, rost men smal litteratur, som først og fremmest vil være af interesse for litterater og læsere, som vil følge med i nye litterære udgivelser.

Mircea Cartarescu (f. 1956) er en af ny rumænsk litteraturs mest roste forfattere og udkommer nu for første gang på dansk. Nostalgi består af fem fortællinger, der alle pendler mellem det realistiske og det absurde, surreelle, drømmeverdenen. Som fortællingen om oliemøllearkitekten, der får bil og kommer til at aktivere båthornet, hvor det viser sig, at lyden er vigtigere end bilen, der så ender med at få installeret elorgel. Gennemgående temaer er barndommen som dér, hvor man kan skabe sin egen virkelighed, menneskets køn og identitet som skiftende positioner, seksualitet som fascinations- og skrækforestilling og metapoetiske overvejelser. Læsningen kræver litterær baggrundsviden, stor opmærksomhed og taler mere til intellektet end til sanserne.

Nostalgi udkom i en beskåret og censureret udgave i 1989 lige inden Ceausescu-styrets fald, men blev udgivet i sin fulde længde i 1993. Cartarescu bliver almindeligvis klassificeret som firser-postmodernist. Jeg synes, han er mere europæisk end rumænsk funderet: Han bygger meget på arven fra de tidlige modernister, fx Rilke og Blecher, selv nævner han Kafka og Proust som et par af de store forbilleder, og det er i det kølvand, man skal finde hans læsere.

Intellektuelt udfordrende smalt og væsentligt rumænsk forfatterskab udgives her for første gang på dansk.


litteratursiden.dk

d. 20. juni 2011

af

af

Kamilla Krogh Uttrup

d. 20. juni 2011

Dyk ned i nostalgiens underjordiske og underbevidste verden - fem originale og foruroligende fortællinger fra Bukarest. 'Nostalgi' af Mircea Cãrtãrescu er et imponerende værk, som på mange måder både ...


Berlingske tidende

d. 8. apr. 2011

af

af

Kristoffer Zøllner

d. 8. apr. 2011


Weekendavisen

d. 8. apr. 2011

af

af

Lars Bonnevie

d. 8. apr. 2011


Standart

Årg. 25, nr. 2 (2011)

af

af

Sara Tanderup

Årg. 25, nr. 2 (2011)