Bøger / faglitteratur

Notat om den nye økologiske klasse


Beskrivelse


"Under hvilke betingelser kan økologien, frem for blot at udgøre en række bevægelser blandt andre, organisere det politiske omkring sig? Kan den gøre sig forhåbninger om at definere den politiske horisont på samme måde, som det tidligere blev gjort af liberalismen, dernæst socialismerne, neoliberalismen og endelig, for nylig, de illiberale eller neofascistiske partier, hvis indflydelse stadig synes at vokse? Kan økologien lære af socialhistorien, hvordan nye politiske bevægelser opstår, og hvordan kampen om ideerne kan vindes, længe inden fremskridt kan manifesteres i partier og valghandlinger? I denne korte tekst, bestående af 76 diskussionspunkter, argumenterer den verdenskendte franske tænker, Bruno Latour, og den danske sociolog, Nikolaj Schultz for, at hvis den økologiske bevægelse skal opnå ideologisk sammenhæng og autonomi, skal den tilbyde en politisk fortælling, der anerkender, favner og effektivt repræsenterer sit projekt i forhold til sociale konflikter. Politisk økologi må dermed acceptere, at den også medfører splittelse. Den skal give en overbevisende kortlægning over de konflikter, den genererer, og på baggrund heraf skal den definere en fælles horisont for kollektiv handling. For at repræsentere og beskrive disse konflikter foreslår Latour og Schultz at den gamle forestilling om 'klasse' og 'klassekamp' genbruges, omend tilført en ny betydning i tråd med de økologiske bekymringer i vores nye klimaregime. Ved at fremhæve fordelene ved en ny økologisk klasse samlet af dens kollektive interesser i at bekæmpe produktionens logik og dermed sikre vores planets betingelser for beboelighed, spørger de: hvordan kan en stolt og bevidst økologisk klasse opstå og effektivt handle med henblik på at forme vores kollektive fremtid? Bogen har vakt stor debat i Frankrig og forfatterne har skabt forsider på de franske aviser bl.a. Le Monde og Libération og lå top 10 på alle bestsellerlister, da den udkom i Frankrig i begyndelsen af 2022. Nu udkommer bogen endeligt på dansk.".

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2022

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 18. nov. 2022

Vi har brug for en ny slags klassekamp og en selvbevidst, stolt ny "økologisk klasse"! Sådan argumenterer en fransk filosof og en dansk sociolog i deres fælles debatbog på akademisk niveau. Til læsere, som er til filosofiske og samfundskritiske tanker om en fremtid også efter klimakrisen.

En ny økologisk klasse skal samle vores kollektive interesser og med kollektiv handling bekæmpe kapitalismens vækstøkonomi og dermed redde klodens fremtid på den anden side af klimakrisen. Bogen opstiller 76 diskussionspunkter, som samles under 10 overskrifter fx: "Den store omvending", "Den økologiske klasse er potentielt i overtal" og "Hvordan man udfylder det offentlige rums tomhed nedefra". Under sidstnævnte overskrift skriver forfatterne fx: "Ak, den økologiske klasse forsøger desværre at opnå selvbevidsthed på et tidspunkt, hvor det politiske liv er på sit mest ildevarslende". Bruno Latour er fransk filosof og har fx også skrevet Ned på jordenDet epidemiske samfund. Nikolaj Schultz er dansk sociolog og er fx medredaktør på Det epidemiske samfundEn ny økologisk klasse skal samle vores kollektive interesser og med kollektiv handling bekæmpe kapitalismens vækstøkonomi og dermed redde klodens fremtid på den anden side af klimakrisen. Bogen opstiller 76 diskussionspunkter, som samles under 10 overskrifter fx: "Den store omvending", "Den økologiske klasse er potentielt i overtal" og "Hvordan man udfylder det offentlige rums tomhed nedefra". Under sidstnævnte overskrift skriver forfatterne fx: "Ak, den økologiske klasse forsøger desværre at opnå selvbevidsthed på et tidspunkt, hvor det politiske liv er på sit mest ildevarslende". Bruno Latour er fransk filosof og har fx også skrevet Ned på jorden. Nikolaj Schultz er dansk sociolog og er fx medredaktør på .

Tankevækkende indspark til debatten om at håndtere klimakrisen politisk og ikke mindst følge op med konkrete handlinger. Bogen er allerede udgivet i Frankrig, hvor den har vækket debatten.

Om klimaets idéhistorie findes fx bogen Klimaets idéhistorie.


Dansk sociologi

Årg. 34, nr. 2 (2023)

af

af

Anders Blok

Årg. 34, nr. 2 (2023)