Bøger / faglitteratur

Noter om kinematografen


Beskrivelse


Noter og kampråb for en ny type asketisk filmkunst fra Robert Bresson (1901-1999), en af europæisk filmhistories store filmskabere.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. aug. 2018

af

af

Cæcilie Hjorth Pedersen

d. 24. aug. 2018

Noter og kampråb for en ny type asketisk filmkunst fra Robert Bresson, en af europæisk filmhistories store filmskabere, for første gang i dansk oversættelse. For interesserede i filmkunst og kunstteori.

Den franske filmskaber Robert Bresson har med sin filmkunst og originaludgaven af "Noter om Kinematografen", som udkom i 1975, øvet afgørende indflydelse på mange af filmmediets største kunstnere og på filmmediet generelt. I sine noter præsenterer han en samling radikale aforismer om levende billeder, skuespil og filmens sprog. Denne udgivelse indeholder udover Bressons filmpoetik et forord om Bressons filmkunst ved oversætter og filmskribent Emil Leth Meilvangs, forfatter J.M.G. Le Clézios introduktion fra den originale franske udgave samt kulturteoretiker Susan Sontags klassiske essay om Bresson fra 1964. Udgivelsen er første bind i forlaget Antipyrines bogserie "Øjets bibliotek", der præsenterer oversættelser og kunstudgivelser om billedteori og -politik.

Interessant og tankevækkende udgivelse, der kaster lys over et spændende kapitel i europæisk filmhistorie. Bressons tankeverden er radikal og ikke lettilgængelig, men udgivelsen er en gave til kunst- og filmnørder.

Der findes ikke mange udgivelser på dansk om Bresson. Det er dog muligt at finde kapitler om Bressons filmkunst i Chr. Braad Thomsens De uforsonligeAlternative fortælleformer på film og i Alternative fortælleformer på film af Eva JørholtDer findes ikke mange udgivelser på dansk om Bresson. Det er dog muligt at finde kapitler om Bressons filmkunst i Chr. Braad Thomsens De uforsonlige og i af Eva Jørholt.


Weekendavisen

d. 21. apr. 2023

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 21. apr. 2023