Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Nu rejser vi


Beskrivelse


Baseret på virkelige begivenheder fortælles om den 9-årige, jødiske pige, Judith, som under Danmarks besættelse må flygte til Sverige uden sine forældre.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Johs. Herskind (skole)

d. 18. dec. 2018

Jeg forestiller mig, at Judith er ca. 12 år gammel, da hun må flygte fra Sjælland til Sverige under tyskernes heksejagt på jøder i slutningen af 2. verdenskrig. Hendes forældre når desværreikke at komme med, men bliver fanget og ført til Horserød for senere at ende i Theresienstadt i Tyskland, hvor de bliver udmagrede og nedbrudte, men holder til det. Vi læser om en dramatisk flugtmed fiskerkutter til et skib i svensk farvand og videre til en svensk by, hvor livet som flygtning beskrives. Vi hører også om grev Folke Bernadottes indsats med de hvide busser, der henterkoncentrationslejrfangerne hjem til Norge og Danmark, og om genforeningen af familier og deres videre skæbne. Bogen slutter med at Juditns far siger:, Ja, til sommer rejser vi". Dermed mener hantil Israel med henblik på bosættelse. Jeg har ikke før i nogen børnebog læst om flygtningenes forhold i Sverige, men er bekendt med Robert Fiskers Flugtens nat, om selve turen til Sverige ogHjørdis Varmers tre bøger om da fargik underjorden, var i Sverige og kom hjem. Man kan ikke drage sammenligninger, men konstatere, at bøgerne supplerer hinanden godt. Denne egner sig til oplæsningog selvlæsning for gode læsere i 4.-5. klasse og til emner som 2. verdenskrig og flygtninge.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Britta Liboriussen

d. 18. dec. 2018

Fortælling for børn fra ca. 9 år. Under Danmarks besættelse må 9-årige Judith flygte til Sverige, fordi hun er jøde. Judiths forældre bliver fanget, men Judith undslipper i sidste øjeblik ogkommer alene til Sverige. Blandt flygtningene er en sød familie med 6 børn. Judith bliver som et medlem af familien. Flygtningene er indkvarteret på et hotel, hvor de må klare sig bedst muligt. Vedbefrielsen finder Judith sine forældre igen. Familien vender hjem, men intet er som før, og de beslutter sig for at emigrere til Palæstina. Bogen er spændende og godt fortalt, og personskildringener ret troværdig. Bogen kan bruges til at give børn af i dag forståelse for flygtninges situation. Det er let for danske børn at identificere sig med Judith, og flygtninges situation er som dengangpræget af isolation og usikkerhed, selvom Sverige tog godt imod de danske jøder. Bogens optakt er som i forfatterens bog: En pige på flugt, 1976, nemlig en jødisk pige alene på flugt, men herbliver det til enalmen historie om flygtninge. I følge forfatteren er historien baseret på virkelige begivenheder. En spændende, letlæselig og medrivende bog om, hvordan det er at være flygtning.Stor, tydelige typografi.


BUM

Årg. 10, nr. 3 (1992)

af

af

Svend Engelbrechtsen

Årg. 10, nr. 3 (1992)


Politiken

d. 12. mar. 1992

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 12. mar. 1992


Børn & bøger

Årg. 45, nr. 3 (1992)

af

Årg. 45, nr. 3 (1992)


Israel

Årg. 45, nr. 3 (1992)

af

af

Hans Henrik Fafner

Årg. 45, nr. 3 (1992)


Jyllands-posten

d. 10. mar. 1992

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 10. mar. 1992