Bøger / faglitteratur

Ny velfærd - nyt lederskab : idéer og inspiration til en forandret ledelsespraksis


Beskrivelse


Forlagets beskrivelse (om bogen): Offentlig ledelse er midt i en brydningstid, hvor velfærdssamfundets struktur og styring, som vi kender den, er under nedbrud, mens noget andet er på vej. Dette stiller nye krav, for hvilken ledelse kræves der i den nuværende situation? 'Ny velfærd - nyt lederskab' giver mulige svar på spørgsmålet med et væld af idéer, erfaringer, øvelser og metoder. Med udgangspunkt i tanken om, at offentlig ledelse befinder sig i en form for mellemtid eller middelalder, ser bogen på en række metaforiske roller, som den offentlige leder kan indtage: fyrsten, diplomaten, den opdagelsesrejsende, skjalden, gartneren og alkymisten. Den nye ledelsespraksis, der er på vej frem, er kendetegnet ved at være en "både-og"-praksis. Der er på ingen måde tale om, at den værktøjskasse med metoder til ledelse og styring, som er opbygget igennem de seneste 20-30 år, skal kasseres. Der er derimod tale om en mere pragmatisk bevægelse, hvor nyt og gammelt mødes, og hvor ting sættes i spil på nye måder. Bogen henvender sig til alle med interesse for offentlig ledelse, men i særlig grad til de mange offentlige mellemledere, der har direkte kontakt med borgere, brugere og medarbejdere. Det er en grundlæggende tese i bogen, at det er denne gruppe, der om nogen har mulighed for og potentiale til at ændre tanker og praksis på ledelsesområdet.
Forlagets beskrivelse (om serien): Serien I DET OFFENTLIGE har til formål at inspirere til bedre praksis i ledelse og organisering for ledere på såvel forvaltnings- som områdeniveau - med de særlige udfordringer der gør sig gældende i spændingsfeltet mellem politikere, borgere og egen organisation.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2015

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 23. jan. 2015

Det kræver noget særligt af offentlige ledere, hvis vores velfærd skal fastholdes i den brydningstid, vi befinder os i. Her præsenterer en model for hvordan lederne i det offentlige, især dem med direkte kontakt til borgerne, kan gribe opgaven an, men andre ledere kan også læse med.

Ledelse er en kompleks sag, og mange, som fx Hanne Dorthe Sørensen, der har en baggrund som konsulent, plæderer for, at der er specielle forhold der gør offentlig ledelse særlig vanskelig. Hun præsenterer her en særlig model for ledelse i det offentlige, som tager afsæt i flere fortolkningsmodeller for ledelsesopgaven. Som det væsentligste, præsenterer hun 6 forskellige ledertyper fra "fyrsten" til "alkymisten". Alle beskrives som komplekse og reflekterede, men samlende er fastholdelsen af ledelse som noget, der sker i samspil mellem lederen og forskellige aktører omkring hende. Bogen er illustreret med tavler og skemaer. Med litteraturliste.

Hanne Dorthe Sørensen skriver især i det indledende kapitel lidt knudret akademisk, men bliver mere direkte i de kapitler, der beskriver de enkelte ledertyper. Det er en bog, der vil meget, og som også når det, men ikke helt uden at miste noget i stringens.

Genopfindelsen af den offentlige sektor vil stadig være det oplagte valg for ledere, der skal møde udfordringerne i en offentlig sektor under forandring.