Bøger / faglitteratur

Nye måder at være bibliotek på


Beskrivelse


Debatbog om folkebibliotekernes identitetskrise i en omskiftelig tid med forandret medieforbrug og hård økonomisk styring.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. nov. 2017

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 9. nov. 2017

Debatbog om folkebibliotekernes identitetskrise i en omskiftelig tid med forandret medieforbrug og hård økonomisk styring. Yderst relevant for alle biblioteksansatte, studerende på kulturfagene og alle andre, der følger med i kulturlivet.

I bibliotekskredse er navnet Elsebeth Tank kendt for sine markante meninger. Her peger hun på en række af de dilemmaer, de danske folkebiblioteker i disse år befinder sig i. Tank tager udgangspunkt i de organisationsteorier om identitetsskabelsens dynamik, Mary Jo Hatch og Majken Schultz fra CBS arbejder med. Hvad mener borgerne fx om bibliotekerne, og hvordan oplever biblioteksansatte deres arbejdsplads? Nye tendenser i bibliotekerne ses i kritisk lys, fx opgaver, der mere repræsenterer systemets behov end brugernes, selvbetjente biblioteker med stærkt reduceret mulighed for fagprofessionel vejledning eller borgerservice med myndighedsudøvelse.

Et meget velkomment indspark i biblioteksdebatten, hvor "de fagprofessionelles stemmer er yderst spage", som Tank på det sørgeligste konstaterer flere gange. Tank rejser en række yderst aktuelle problemstillinger for folkebibliotekerne og deres ansatte. Alle kan læse med i den lille overskuelige bog på godt 100 sider.

Aktuel debat om folkebibliotekerne kan i dag fx findes hos Tænketanken Fremtidens Biblioteker, der blandt andet har udgivet Folkebibliotekernes samfundsøkonomiske værdi.