Bøger / faglitteratur

Obelisker i Rom


Beskrivelse


Mange obelisker blev i oldtiden fragtet til Rom fra Ægypten. Af de mindst 13 stående obelisker i Rom har den ved Peterskirken stået oprejst på sin plads siden oldtiden. De enkelte obelisker med placeringsangivelser i og uden for Rom og deres betydning og historie gennemgås.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. sep. 2013

af

af

Kent Skov

d. 24. sep. 2013

Både bogens tema og grundige formidlingsform retter sig mod en målgruppe af særligt interesserede i Roms - og Egyptens - historie centreret om obeliskerne som en særlig historisk og mytologisk udtryksform.

Obelisken - den slanke stenpille med firkantet grundplan, hvor siderne skråner op mod spidsen stammer oprindeligt fra Ægypten. Den blev betragtet som et mytologisk solsymbol, der blev placeret foran eller inde i templerne dekoreret med skrift og tegn. En række obelisker blev udskibet til Rom i oldtien. Både de romerske kejsere og senere paverne brugte obeliskerne til at hylde sig selv. Der findes o. 48 obelisker i Rom og nogle enkelte uden for Rom, hvoraf seks betragtes som store og betydningsfulde. Men kun den ved Peterskirken har stået oprejst på sin plads siden oldtiden. De øvrige har ligget mere eller mindre begravet i århundreder og er blevet rejst senere. Obeliskerne er placeret på centrale steder i Rom, fx Piazza del Popolo og på højene. Bogen gennemgår i to illustrerede hovedkapitler systematisk og grundigt de enkelte obelisker med placeringsangivelser i og uden for Rom og deres betydning og historie. Lise Manniche er egyptolog og står bag en række bøger og artikler om den egyptiske oldtid.

Om emnet findes også den mindre og bredere katalogbog Obelisker v. Jacob Thage. Manniche har bl.a. også udgivet bøgerne Ægyptens kunst og Ægyptisk kunst i Danmark.

Fortrinlig gennemarbejdet bog om et meget specialiseret emne for den seriøse Rom- og historieinteresserede turist.


Papyrus

Årg. 33, nr. 2 (2013)

af

af

Anne Haslund Hansen

Årg. 33, nr. 2 (2013)