Bøger / faglitteratur / bibliografier

Odense Staalskibsværft 1918-2012. Bind 1 : Et stålskibsværft ved Odense Kanal : 1918-1958


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. sep. 2016

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 16. sep. 2016

Odense Staalskibsværft og Lindøværftet blev grundlagt af skibsreder A.P. Møller i 1918 og hørte i næsten hundrede år til Danmarks væsentligste virksomheder. For skibsfarts- og industrihistorisk interesserede.

Et illustreret værk som er sammenredigeret med en række bidragydere. De to bind beskriver og analyserer virksomheden fra grundlæggelsen med baggrunden for placeringen i Odense. Videre om hvordan man gennem vækst og kriser arbejdede sig op som et af Europas største værfter og om storhedstiden i 1970'erne, hvor de 6.000 ansatte kunne bygge en supertanker på kun 70 dage. Hertil kommer den senere satsning på robotteknologi og containerskibe. Alt er beskrevet på baggrund af en løbende skildring af værftet set i sammenhæng med den danske og internationale søfarts- og værftshistorie, samtidigt med at udviklingen i Mærsk-rederiet og det omliggende fynske lokalsamfund er inkorporeret. Flere kapitler redegør desuden for de fagretslige kampe og værftsarbejdernes boliger og liv i Odense og Mærsks egen by i Munkebo.

Et visuelt smukt, bredt og detaljeret værk, som kommer om alle aspekter af den store virksomhed, der formåede at sætte sit store præg dansk erhvervsliv i sin glansperiode. Værket fremstår i et velfungerende samspil med den danske og internationale industrihistoriske ramme og balancerer derudover fint i sit niveau mellem lige dele faglig grundighed, ekspertise og almen tilgængelig industrihistorie.

Der er intet tilsvarende om værfterne.Informationer og udgaver