Bøger / skønlitteratur til børn / billedbøger

Øjeblikssamleren


Beskrivelse


Billedbog. Når maleren Max arbejder i sit atelier, tilbringer drengen tiden der. Men først da Max rejser, får drengen billederne at se. Det bliver en forunderlig rejse ind i virkelighed og fantasi.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 1999

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 10. maj 1999

Allerede på forsiden bliver man indfanget af stemningen i denne helt specielle billedbog, der er fyldt med poetiske, fantasifulde billeder og en tilsvarende vemodig, erindringspræget tekst. Bogen er delt op i en tekstdel med enkelte tonede s/h billeder og en hoveddel bestående af store, farverige billeder med en kort tekst til. Den voksne fortæller om en barndomsoplevelse, som satte sig spor, nemlig et møde med en kunstner, som i en kort periode flytter ind i huset. Det er historien om kunstnerens prægning af drengen, som tilbringer tiden i atelieret, mens han lytter til malerens historier og iagttager billedernes tilblivelse. Men også drengen påvirker kunstneren og hans billeder, bl.a. gennem den musik han spiller under deres samvær. Hovedparten af bogen består af malerens fantastiske billeder. På én gang næsten fotografisk realistiske, som kornede farvefotos med et særligt blødt lys, og surrealistiske med fantasifulde og drømmeagtige elementer lidt som i Anthony Brownes billeder. En intens og vemodig historie hvor hvert billede leverer stof til oplevelser og fantasien. For børn fra ca. 6 år og voksne med lyst til at gå på opdagelse i en fantasifuld, drømmeagtig verden, som synes realistisk.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 1999

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 10. maj 1999

Mystiske, hemmelighedsfulde billeder – det er på flere planer, hvad denne usædvanlige billedbog handler om. Man kan kalde Øjeblikssamleren en elegant indføring i billedlæsning. En oplevelsesbog til sanserne med et tydeligt pædagogisk sigte. Mest af alt dog en oplevelsesbog om den lidt tykke og ensomme dreng, der bliver venner med en surrealistisk maler. Maleren lærer drengen, at gode billeder gemmer på hemmeligheder, som kun kan opleves og forstås af tilskueren alene. Men maleren gør mere end det. Han behandler drengen som en ligesindet, viser ham tillid og lærer ham tiltro til sig selv. Spredt i denne fortælling lever malerens billeder, som får stigende betydning og gradvis overtager den lidt melankolske fortælling. De smukke, surrealistiske billeder fortæller deres egne historier, som vi antydningsvis hjælpes igang med, men iøvrigt selv må skabe. Der er altså masser af historier i historien – og de fleste må læseren selv lave. Det mest spændende ved bogen er, at man rent faktisk får lyst til at dykke ned i de sære billeder og digte videre på dem. Quint Buchholz er blandt andet kendt som illustrator til Jostein Gaarders bøger. Bogen henvender sig mest direkte til de 10-14-årige – men alle billedelskere kan hente oplevelser her. Oplagt materiale til skolefagene dansk og billedkundskab.