Bøger / faglitteratur

Om dømmekraften


Beskrivelse


En filosofisk og praksisnær introduktion til begrebet dømmekraft. Der reflekteres over almindelig dømmekraft men også professionel dømmekraft i situationer, hvor man arbejder med mennesker. Gennemgangen af dømmekraft går fra personlige vinkler til inddragelse af filosoffer som Michel de Montaigne og Hannah Arendt.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2017

af

af

Christina Andersen

d. 4. okt. 2017

Jo mere dømmekraft, der udfoldes, jo mindre udsathed opstår der, skriver forfatteren i denne filosofiske gennemgang af begrebet dømmekraft. For læsere der arbejder med mennesker og andre med mere generel interesse i filosofi.

Bageren tilbyder Torstens datter en gratis bolle. Torsten siger nej, men da datteren bliver meget insisterende, skifter han mening. Med udgangspunkt i en almindelig hverdagssituation filosoferer Carsten Pedersen over begrebet dømmekraft. Der reflekteres over almindelig dømmekraft men også professionel dømmekraft i situationer, hvor man arbejder med mennesker. Forfatteren benævner det praksisfilosofi. Gennemgangen af dømmekraft går fra personlige vinkler til inddragelse af filosoffer som Michel de Montaigne og Hannah Arendt. Fyldig litteraturliste. Forfatteren arbejder som professionshøjskolelærer på UCC og som konsulent.

Det er ikke filosofiens væsen at haste sig gennem noget. Her tages læseren med gennem tankerne om dømmekraft fra de umiddelbare iagttagelser af, hvad der sker i en situation, hvorefter vi ser det fra andre vinkler og tager påvirkninger udefra med i betragtning. Bogen fungerer som et eksempel på, hvordan man filosoferer, og læseren får dermed indblik i at tænke bredt og langsomt og se et emne fra flere vinkler.

I Praksisfilosofi belyser forfatteren yderligere, hvordan professionelle kan bruge filosofi i praksis i deres arbejde i velfærdsinstitutioner.