Bøger / skønlitteratur / noveller

Om lidt er vi borte
Historien om Børge
To Minutters Stilhed. Bind 1


Beskrivelse


Noveller og en enkelt radioroman, der beror på forfatterens egne erfaringer og oplevelser. Fælles for værkerne er at synsvinklen ofte tilhører barnets, og via en række nedslag i hverdagen beskrives den psykologiske erfaringsdannelse.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. nov. 2011

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 16. nov. 2011

Bogen henvender sig hovedsageligt til den interesserede i god dansk litteratur. Tidligere lektor i litteraturvidenskab Lars Peter Rømhild har desuden forsynet bogen med et fremragende efterskrift/noteapparat, som gør den yderst brugbar i opgave øjemed.

Branner er vel primært kendt for debutromanen Legetøj fra 1936, men han var også en eminent novelleforfatter. Det forsøger den seriøse og grundige udgivelsesrække Danske klassikere at gøre opmærksom på med en samlet udgave af tre af hans tidlige værker: Om lidt er vi borte, 1939, radioromanen Historien om Børge, 1942, og To Minutters Stilhed, 1944. Fælles for værkerne er at synsvinklen ofte tilhører barnets, og via en række nedslag i hverdagen forsøger Branner at beskrive den psykologiske erfaringsdannelse. Med 70 år på bagen føles historierne måske lidt stilistiske og opstyltede for nutidens kritiske smag, men det opvejes af Branners gode pen og hans sans for de eviggyldige temaer som mobning, smerte/tab og død.

Udgivelsen bygger på en kritisk gennemgang af førsteudgaverne og kan med fordel erstatte de øvrige udgaver. Lidt ærgerligt er det dog at man har valgt at dele værket op i to bøger.

Eftertidens kritikere har været hårde ved Branner, men ikke desto mindre blev han i 2004 en del af den Litterære Kanons anbefalinger til læsning i Folkeskolen. Med denne udgivelse kan man håbe at langt flere finder interesse for den lidt hengemte forfatter.


litteratursiden.dk

d. 27. dec. 2011

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 27. dec. 2011

Klassisk, dansk litteratur, når det er bedst: Forbilledlig novellekunst og stemningsmættede psykologiske portrætter. Om lidt er vi borte – men der er stadig tid til Branner! Der er al mulig god grund ...


Kristeligt dagblad

d. 17. mar. 2012

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 17. mar. 2012Informationer og udgaver