Film / nonfiktion

OMB - Odense-Middelfart-Bogense : jernbane 1911-1966


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. apr. 2016

af

af

Ulrich Breuning

d. 4. apr. 2016

Engang betød en jernbane fremdrift og positiv udvikling. I dag er det en saga blot. To dokumentariske beretninger for alle med interesse for togdrift og jernbanehistorie.

De fynske jernbaner OMB (Odense-Middelfart-Bogense) og RFB (Ringe-Fåborg-Banen) har henholdsvis eksisteret i perioderne 1911-1966 og 1882-1989. De er to af de i alt tolv fynske jernbaner og et stykke (jernbane)kulturhistorie, som der stadig er mange minder om. De gamle stationsbygninger er nu stort set alle privatboliger, men deres arkitektur præger stadig landskaberne, omend træer og græs spærrer for de oprindelige og velfriserede anlæg. Med jernbaneentusiasten Lars Viinholt som guide følges de gamle ruter, og hver stationsbys rolle berøres. Fortællingerne er illustreret med arkivfotos og gamle filmstrimler. De to film er nummer ét og tre i en serie på 13 film om de fynske jernbaner.

Man skal være noget af et stykke nostalgisk toginteresseret personage for helt at være hægtet på filmene. Der mangler simpelthen kunstnerisk nerve. Men de to jernbanehistorier rummer også mere almene oplysninger om for eksempel landsbyers kranke skæbne efter jernbanenedlæggelserne.

Idé og tilrettelæggelse skyldes Jimmi Bisgaard, der også har begået en dokumentar om Østbanen (Køge-Faxe Ladeplads-Rødvig-Køge) med en gammel togførers sidste tur i tjenesten Finn Fahnøe - sidste turHer er banerne. Der findes to berømte 'tog-klassikere': "Night Mail", 1936 om natposttoget fra London til Edingburgh og [Her er banerne]Idé og tilrettelæggelse skyldes Jimmi Bisgaard, der også har begået en dokumentar om Østbanen (Køge-Faxe Ladeplads-Rødvig-Køge) med en gammel togførers sidste tur i tjenesten Finn Fahnøe - sidste tur. Der findes to berømte 'tog-klassikere': "Night Mail", 1936 om natposttoget fra London til Edingburgh og [].