Der kommer nye vinkler på både begivenheder og personer under besættelsestiden. Bogen er velegnet til opgavebrug om retsopgøret efter besættelsen i de gymnasiale uddannelser. For de historisk interesserede vil den være en guldgrube af ny viden om den mere kontroversielle del af besættelsestidens historie. Størst udbytte får man, hvis man har et vist forhåndskendskab til perioden.
Under besættelsen var grænserne mellem terrorisme og frihedskamp flydende. I en stor antologi med over 30 artikler om kendte og mere ukendte begivenheder og interessante personskitser beskriver og analyserer forfatterne problemstillingerne, for at se, hvor "stregen" gik. Alle bidrag er skrevet på et højt fagligt niveau og trækker på mange kilder. Der er bl.a. kendte sager om stikkere som Jenny Holm, bødlen Ib Birkedal og sabotagen mod Café Mokka i 1943. Bogen illustrerer på fremragende vis, hvor let man kunne gå "over stregen". Man får et godt indtryk af folkestemninger, debatten, og hvilke virkninger besættelsen havde på befolkningen. Redaktøren er forskningschef på Det Kgl. Bibliotek.
En del af sagerne er omtalt i enkelte værker, men værket om emnet er ellers D. Tamm: Retsopgøret efter besættelsen bind 1-2, 1997.
Et fremragende historisk værk med interessante analyser, der kaster nyt lys på den mere kontroversielle side af besættelsestiden, hvor grænserne mellem, hvad der var tilladt, var flydende.