Bøger / faglitteratur

Overvågningskapitalismens tidsalder : kampen for en menneskelig fremtid ved magtens nye frontlinje


Beskrivelse


Enorm rigdom og magt er i dag koncentreret i nye markeder, hvor overvågning af og forudsigelser om vores adfærd bliver købt og solgt. Forfatteren betegner fænomenet overvågningskapitalisme og kalder det for en lige så stor omvæltning af den menneskelige tilværelse, som den industrielle revolution var i det 20. århundrede.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juni 2019

af

af

Jytte Bræmer

d. 17. juni 2019

Tech-giganternes anvendelse af adfærdsdata har skabt en helt ny form for økonomi, som forfatteren navngiver overvågningskapitalisme. For lovgivere, økonomer og menigmand, der interesserer sig for samfundsudviklingen på makroniveau.

Engang søgte vi på Google, idag søger Google på os. Det citat fra bogen siger meget om pointen i den omfangsrige og roste samfundsanalyse af en pensioneret amerikansk professor. Begrebet er også benævnt adfærdsøkonomi, men forfatteren har opfundet sit eget navn, nemlig overvågningskapitalisme. Vi hører om udviklingen hen mod den situation, vi har idag. Hvordan folkene bag Google i starten var imod reklamer, men indså, hvilken guldgrube, der ligger i vores adfærdsdata. Hvordan data fra den digitale verden også bliver anvendt i den fysiske verden. Hvordan intelligente højtalere og termostater med wifi-adgang vil lagre enorme mængder af personlige data på Googles og Facebooks servere. Bogen stiller spørgsmålet, hvornår vi som borgere siger stop.

Bogen er allerede blevet meget omtalt både i udlandet og herhjemme. Trods dens store omfang er den lettilgængelig med en mase eksempler og en god portion research og viden om ellers ret lukkede virksomheder. En kritisk analyse af en udvikling, som mange er bekymret for.

Lægger sig i slipstrømmen af flere kritiske udgivelse om techgiganternes dominans. Move fast and break thingsVerden fra forstanden og Verden fra forstanden er nogle eksemplerLægger sig i slipstrømmen af flere kritiske udgivelse om techgiganternes dominans. Move fast and break things og er nogle eksempler.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 8, nr. 1 (2020)

af

af

Mads Rangvid (f. 1974)

Årg. 8, nr. 1 (2020)


Dansk pædagogisk tidsskrift [online]

2020, nr. 2

af

af

Steen Nepper Larsen

2020, nr. 2


Kristeligt dagblad

d. 9. nov. 2019

af

af

Bent Meier Sørensen

d. 9. nov. 2019


Kristeligt dagblad

d. 19. okt. 2019

af

af

Bent Meier Sørensen

d. 19. okt. 2019


Weekendavisen

d. 2. aug. 2019

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 2. aug. 2019


Udenrigs

2021, nr. 2

af

af

Lisbeth Knudsen (f. 1953-06-07)

2021, nr. 2


Social kritik

Årg. 31, nr. 159 (2019)

af

af

Klavs Birkholm

Årg. 31, nr. 159 (2019)