Bøger / faglitteratur / disputatser

Overvindelsen af første verdenskrig : historiepolitik hos Ernst Troeltsch, Oswald Spengler og Thomas Mann


Beskrivelse


Om de historiepolitiske diskussioner om Tysklands egenart og bestemmelse, der fandt sted i videnskab og kultur i den voldsomme og turbulente periode i nyere tysk og europæisk historie fra første verdenskrigs udbrud i august 1914 til afslutningen af anden verdenskrig.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. feb. 2014

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 3. feb. 2014

Bogen henvender sig især til universitetsstuderende, men kan også formidles til lånere, der allerede har indsigt i 1. verdenskrig eller tysk historie og kultur og som ønsker at gå et par spadestik dybere.

Bogen er en revideret udgave af Paulsens ph.d.-afhandling fra 2009. Emnet er de historiepolitiske forhandlinger om Tysklands egenart og bestemmelse, der fandt sted i videnskab og kultur fra 1. verdenskrigs udbrud til afslutningen på 2. verdenskrig. Bogen er inddelt i tre dele, der stiller skarpt på Ernst Troeltsch (1865-1923), Oswald Spengler (1880-1936)og Thomas Mann (1875-1955). Som flere tyske intellektuelle kastede de sig entusiastisk ind i "kulturkrigen", hvor antitesen mellem kultur og civilisation var central. Tyskland repræsenterede her bl.a. kulturen og inderligheden mod Frankrig og især Englands "kræmmerkultur." Fra Manns krigsessay "Gedanken im Kriege" til Trolddomsbjerget kan man fx på interessant vis konstatere en tydelig begrebshistorisk udvikling. Paulsen er da også inspireret af Kosellecks begrebshistorie men har samtidig større vægt på det biografiske, hvilket styrker formidlingen. Bogen har også et informativt efterskrift, og i et imponerende noteværk findes de værdifulde forskningsdiskussioner.

Tyskland og Europa i det 20. århundrede, 2008, og Tyske intellektuelle i det 20. århundrede, 2005, er interessante og noget lettere at gå til.

Et værdifuldt bidrag til tysk intellektuel historie, der bør findes på de største biblioteker.


Kristeligt dagblad

d. 19. juni 2014

af

af

Lars Christiansen

d. 19. juni 2014