Bøger / faglitteratur

Paradisvænget : småborgeren og det småborgerlige


Beskrivelse


Bogen afdækker, hvor den klassiske småborger og småborgerlighed i tidsrummet 1850-1960 stammer fra, og hvordan den udarter sig i min disciplin, mit hus, min familie, min egn, min orden - og deres politik. I forlængelse heraf rettes der specielt fokus på den moderne småborger i tiden 1960-2011. Det er parcelhusejeren, hvis liv og prioriteringer groft sagt er præget af de materielle interesser. For ham betyder værdipolitik ikke så meget. Det gør derimod forsvaret af hans selveje og af, at pengene bliver i hans egne lommer.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. sep. 2011

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 16. sep. 2011

Denne videnskabelige analyse af småborgeren og småborgerligheden kan finde anvendelse i forsknings- og undervisningsmæssige sammenhænge på højere læreanstalter og være interessant for almindeligt interesserede i samfundet og politik.

Bogen forsøger at kaste lys over småborgeren og det småborgerlige. Der ligger stadig noget nedladende over begrebet, men det er forfatterens ambition at lave en platform, hvorfra det småborgerlige og småborgeren kan kritiseres, uden at der skal være noget fordømmende i det. Oprindeligt var småborgeren socialt og klassemæssigt placeret mellem kapitalisten og arbejderen. I dag er det ejerskabet til egen bolig, der er afgørende for det småborgerlige. I bogens 2 hovedafsnit analyseres den klassiske småborger og småborgerligheden fra 1850-1960 og efterfølgende fra 1960 og frem. Indledningsvis tages nogle fremtrædende kommentatorer som Pittelkow, Henrik Dahl og Rune Lykkeberg og deres samfundssyn under kærlig behandling. Forfatteren er journalist og sociolog.

Der findes ikke på dansk andre bøger med dette tema.

En kritisk analyse af småborgeren og småborgerligheden og samtidig også et vedkommende og holdningspræget indlæg i den aktuelle samfundsdebat.