Bøger / skønlitteratur / digte

Parzival


Beskrivelse


Gendigtning af den tyske ridder og minnesangers (ca. 1170-1220) episke sagndigt om Parzifals søgen efter trofast kærlighed, ædle ridderdyder og den rette tro, symboliseret i jagten på den hellige gral.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2016

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 24. okt. 2016

Ny lettere revideret udgave af den seneste oversættelse af det berømte middelalderepos, der i ca. 1210 blev bearbejdet af Wolfram von Eschenbach. Henvender sig til studerende og andre interesserede i tysk middelalderlitteratur.

Parsifal er en litterær middelalderlig myteskikkelse, som Richard Wagner eksempelvis også anvender i sine operaer. Den hellige gral er omdrejningspunktet, ligesom kong Arthur og ridderne om det runde bord indgår i beretningen, der er på vers og i rim. I den nye udgave løber versene i to spalter på hver side, og der er for hver 30. linje angivet verselinjens nummer. I forhold til den tidligere udgave er dobbelt a ændret til å. Hvert kapitel indledes med en illustration i farver fra en 1400-talsudgave af Eschenbachs Parzifal, hentet fra Heidelberg Universitetsbiblioteks hjemmeside.

Takket være det anvendte å i stedet for dobbelt a, forekommer teksten lettere tilgængelig, men den nysatte tekst har desværre også enkelte slåfejl. De to spalter på hver side gør tillige tekstbilledet mere kompakt og fremmer ikke overskueligheden. Bogens bibliografiske oplysninger er meget sparsomme, og man har ikke medtaget oversætternes forord og noter fra førsteudgaven.

.