Bøger / skønlitteratur / roman

Persiske ørne


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med festivalweekend om drømme og visioner.

Dokumentarisk roman fortalt af drengen Sam, der i 1970'erne oplever Iran indefra, først under Shahens diktatur, senere under revolutionen og Khomeinis præstestyre. Ikke kun samfundet omkring ham er i oprør, også i den nære familie er der problemer.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juli 2014

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 17. juli 2014

Henvender sig til læsere af dokumentariske biografiske romaner med fokus på barndommen og andre kulturer. Kan også formidles som et barns oplevelse af revolutionen i Iran fx til læsere af serien Virkelighedens verden.

Sam Nik (f. 1966) fortæller i denne dokumentariske roman sin historie til forfatter og dramatiker Michael Svennevig. Det er historien om en barsk barndom i 1970'ernes Iran. Sams far er rastløs og venstreorienteret, hans mor er troende muslim. En stor del af Sams barndom præges af forældrenes stridigheder og skilsmisse, men også af faderens ambitioner på sønnens vegne. Ambitioner, der medfører regulære bank, når de gode skoleresultater udebliver. Ændringerne i samfundet under revolutionen og præstestyret påvirker efterhånden familiens liv på alle fronter og beskrives fint med fokus på teenagedrengens oplevelser og voksende bevidsthed om den politiske situation. Romanen er skrevet i et enkelt sprog, der er loyalt overfor sin fortæller uden ligefrem at sprudle. Virker autentisk og minder på mange måder mere om en selvbiografi end om en roman.

Både Farshad Kholghi og Sadegh Javadi har med udgangspunkt i egne oplevelser skrevet henholdsvis en biografi og en roman om deres barndom i Iran, revolution, flugt og flygtningeliv i Danmark. Denne omhandler udelukkende barndomstiden i Iran i 1970'erne og kommer sprogligt ikke helt op på samme niveau, men har sin styrke i autenticiteten.

Letforståelig autentisk dokumentarisk roman om en drengs barske opvækst i 1970'ernes Iran.



Informationer og udgaver