Bøger / skønlitteratur / digte

Personfølsomme oplysninger


Beskrivelse


Digte om sygdom og død med en mand indlagt med lungecancer på onkologisk afdeling.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 2016

af

af

Thomas Olesen

d. 23. aug. 2016

Fremragende digtsamling til feinschmeckere om en kræftsyg, medicintåget mand, der leder efter et sprog for sin mulige død.

Digtsamling i fire dele om en mand, der er indlagt med lungekræft. De fire dele består af korte tekster på vers, der varierer i form og genre. Således er der - i tilsyneladende tilfældig orden - begyndelser, aforismer, fragmenter fra en dagbog, lægekonsultationer, digte m.m. Temaerne varierer ligeledes, fra den hvide, midaldrende mands rolle til politiske overvejelser over det skyldbetonede forhold mellem i- og u-lande. Centralt står den kræftsyge mand (Klaus Lynggaard var i en periode indlagt med lungekræft) og sprogets møde med døden og kroppen: "Spyt og sved og snot og slim og sæd / - jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal mene om det", som det hedder et sted.

Smuk og dyb i al sin kortfattethed. Teksternes tilsyneladende tilfældige rækkefølge kan læses som den medicineredes omtågede tilstand mellem søvn / glemsel og bevidsthed. I det hele taget er forholdet mellem væren og ikke-væren (bevidsthed og glemsel) formidabelt flot fremstillet: "Det tomme hus er helt stille / De levende og de døde / tog lydene med sig / da de gik".

En grundig behandling af døden på romanform findes i svenske Carl-Henning Wijkmarks lille perle, Natten der kommerHimalaya HiltonGud & GokkeTja-a cha-cha. Ellers er Dan Turèlls sidste digte fra 1989-93 Himalaya Hilton ; Gud & Gokke ; Tja-a cha-cha meget lig Lynggaards med sin kredsen om døden og brugen af mange litterære formerEn grundig behandling af døden på romanform findes i svenske Carl-Henning Wijkmarks lille perle, Natten der kommer. Ellers er Dan Turèlls sidste digte fra 1989-93 Himalaya Hilton ; Gud & Gokke ; Tja-a cha-cha meget lig Lynggaards med sin kredsen om døden og brugen af mange litterære former.


litteratursiden.dk

d. 15. mar. 2017

af

af

Daniel Boysen

d. 15. mar. 2017

KEMODIGTE. Klaus Lynggaard deler sine tanker under behandlingen og skriver sig tættere på, hvad det vil sige at være kræftramt. Poesien skåner intet. For nogle år siden fik forfatteren, kritikeren og ...


Ugeskrift for læger [online]

d. 5. sep. 2016

af

af

Lene Agersnap

d. 5. sep. 2016


Jyllands-posten

d. 13. sep. 2016

af

af

Tobias Skiveren

d. 13. sep. 2016


Berlingske tidende

d. 17. sep. 2016

af

af

Jørgen Johansen

d. 17. sep. 2016


Weekendavisen

d. 19. aug. 2016

af

af

Lars Bukdahl

d. 19. aug. 2016


Standart

Årg. 30, nr. 4 (2016)

af

af

Peter Stein Larsen

Årg. 30, nr. 4 (2016)