Bøger / skønlitteratur / roman

Pigen


Beskrivelse


En samfundskritisk roman, der beskriver en piges trøstesløse liv i DDR omkring 1960-1970 med alkoholiserede forældre, hvor pigen kæmper sig frem på trods.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 2013

af

af

Lone Hjerrild Jensen

d. 7. juni 2013

En roman, der beskriver en piges trøstesløse liv i DDR omkring 1960-1970 med alkoholiserede forældre og en fattig og kærlighedsløs hverdag, hvor pigen kæmper sig frem på trods. Bogen vil have læsere inden for den samfundskritiske genre.

A.K. er selv barn af DDR og boede i Leipzig, indtil hun i 1985 emigrerede til Vesttyskland. Ligefremt og præcist beskriver hun pigen i denne verden, hvor der ikke er plads til at være barn. Forfærdet følger man som læser den grove misrøgt, pigen og hendes brødre er udsat for - dels af en tyrannisk mor, dels af forskellige alkoholiserede fædre. Pigen er en fighter og klarer sig ved småtyveri, sit gode hoved og ved at søge trøst og tilflugt i bøgernes verden. Vi følger pigen nogle år derhjemme, på børnehjem, og til hun som næsten voksen bliver landbrugsmedhjælper på et stort statslandbrug. Sproget er nuanceret, klart og køligt beskrivende med en underspillet humor.

Børn, som må leve et fattigt og mistrøstigt liv, er før beskrevet i litteraturen. Bedst husker vi måske de noget ældre romaner af Martin Andersen Nexø og Knuth Becker. Af nyere dato kan nævnes Vita Andersen og Bent Haller. Med DDR som synsvinkel føjer denne roman nyt til den samfundskritiske roman.

En lille bog med et stort (ind)blik i en piges verden i DDR, som vi i Vesten ikke har læst meget om før. Bogen er nomineret til Deutscher Buchpreis, hvilket klart er fortjent, og bogen kan varmt anbefales.


Litteratursiden.dk [online]

d. 16. sep. 2013

af

af

Anne Birgitte Hundahl

d. 16. sep. 2013


litteratursiden.dk

d. 16. sep. 2013

af

af

Anne Birgitte Hundahl

d. 16. sep. 2013

Romanen trænger sig helt ind under huden på læseren og efterlader sig et uudsletteligt indtryk med beskrivelsen af en piges barske opvækst i DDR. ’Pigen’ er en fortælling om et barns kamp for at overl...


Jyllands-posten

d. 12. juni 2013

af

af

Mikael Busch

d. 12. juni 2013


Information

d. 14. juni 2013

af

af

Thomas Thurah

d. 14. juni 2013