Bøger / faglitteratur

Piraternes republik : den sandfærdige og forbløffende historie om de caribiske pirater og manden, der fik bugt med dem


Beskrivelse


Om sørøveriets historie i Det Caribiske Hav i begyndelsen af 1700-tallet - en tid der var præget af store politiske og historiske omvæltninger.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. sep. 2008

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 4. sep. 2008

Historieskrivning med appel til især maritimt interesserede. Sortskæg, Rackham den Røde (kendt fra Tintin!) og andre spektakulære figurer er bl.a. med, men bogens layout og udstyr sender ikke tilsvarende spektakulære signaler bortset fra forsidens dystre flag med dødningehoved! En udgivelse der af samme grund måske kan bruge lidt formidling undervejs.

Colin Woodard, amerikansk journalist og ikke før oversat til dansk, tegner et overbevisende billede af sørøveriets historie i Det Caribiske Hav i begyndelsen af 1700-tallet. En detailrig skildring der også skal krediteres for den politiske og sociale kontekst som piraternes ellers ofte blodige virke anskues i, dels set i forhold til de menige sømænds vilkår i Royal Navy, dels i forhold til den britiske administration af de amerikanske kolonier, hvor ny frihedstrang fandt grobund. En engageret og tæt skrevet fremstilling.

Bortset fra vikingernes togter og kapervæsenet efter Englands-krigene er nyere dansk faglitteratur for voksne om sørøvere og plyndringer ikke eksisterende, der er "kun" en del børnefaglitteratur herom. Woodards bog afdækker en lakune og kan suppleres med nyere engelske titler, fx Angus Konstams Pirates, 2007 og dvd'en Real Pirates of the Caribbean, 2006.

Et fremstilling der udover at byde på plyndringer, krudt og kugler også har blik for datidens sociale og politiske forhold og dermed for en lille oversøisk del af 1700-tallets verden med et opsigtsvækkende persongalleri af eventyrere og fribyttere.


Jyllands-posten

d. 19. sep. 2008

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 19. sep. 2008Informationer og udgaver