Bøger / faglitteratur til børn

Pixeline - årets mærkedage


Beskrivelse


Kalenderbog med gennemgang af årets fester og helligdage samt øvrige mærkedage og baggrunden for traditionerne. Med forslag til aktiviteter året rundt.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2003

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 4. feb. 2003

Ny og savnet opslagsbog, der starter med et forord til den voksne læser samt lidt om kalenderens historie, forklaring på døgnets og årets rytme. Endelig forklaringer på, hvordan måneder og dage har fået deres navne. Herefter kommer de to hovedafsnit - beskrivelse af de forskellige mærkedage med mange forklaringer og efterfølgende aktiviteter, der knytter sig til forskellige mærkedage og årstider. Til begge dele er der indholdsregister forrest i bogen og bagest et emneregister til aktiviteterne samt en fyldig liste med kildehenvisninger. Bogen får fint og sobert fortalt om de kendte danske mærkedage, herunder også om to nye - valentinsdag og allehelgensaften, som måske endnu ikke er helt så danske. Desværre er der et par graverende fejl - St. Bededag - 4. torsdag efter påske og efterårsferie i september i overskriften. Målgruppen er problematisk, fordi den megen information under de enkelte dage kræver habile læsere - fra 4.-5. kl., som nok vil finde Pixeline-formen barnlig, men tænkt som oplæsning af en voksen vil indholdet fint kunne forstås fra 2. klasse, som gerne vil acceptere Pixelines spørgsmål. Bogen ligner i sin opbygning Pixeline - juleleksikon, der kom primo dec. 2002.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2003

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 4. feb. 2003

Pixeline, som vi kender fra cdrom, dukkede før jul op i ny sammenhæng, i et bogsæt om julen. I nærværende Pixeline-bog om årets højtider, er sættets to elementer slået sammen i et bd. Efter et kort forord og et kap. om kalenderen mm. følger bogens kronologiske hoveddel om årets mærke-, fest- og helligdage. Som i julebogen afbrydes teksten med jævne mellemrum af Pixelines spørgsmål, som bringer os videre. Bogens sidste del består af aktivitetsforslag, knyttet til de forsk. højtider. Bagest emne-, litteratur- og internetliste. Stikord savnes. Det er både hobbyprægede ting, opskrifter og aktiviteter vi præsenteres for. Bogens tekst er velskrevet, uhyre informativ og ikke helt let at læse. Den er trykt på farvede sider med en dekorativ bort og er ill. med velfungerende stregtegninger i tegneseriestil. Enkelte steder kan tegnestilen forekomme lidt for pjattet/glad, f.eks. i beskrivelsen af Jesu død og nazismen (9. april/5. maj). Alt i alt dog en tiltrækkende, appellerende og omfattende bog om et emne, som der er mange spørgsmål om. Af besl. bøger kan nævnes Fester og højtider (1984) og den noget anderledes vinklede Familiens bog om lege og traditioner. Selvlæsning fra ca. 11 år, men kan anvendes til børn i alle aldre.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 20 (2003)

af

af

Lise Døssing Hansen

Årg. 120, nr. 20 (2003)