Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Politiet - ven og fjende : en debatbog


Beskrivelse


Gennem interviews med politikere, betjente, advokater, anholdte og andre med berøringsflader til politiet lægges op til debat om politiets arbejdsvilkår, dets beføjelser og forhold til befolkningen. Udover interviews er bogen forsynet med reportager fra politiaktioner, faktaafsnit samt afsnit om politiuddannelsen.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. nov. 1996

af

af

Jytte Bræmer

d. 14. nov. 1996

Politiets beføjelser og arbejdsvilkår er under konstant debat og er de seneste år blusset op pga. 18. maj-uroligheder, Ribus-konflikt, hårdhændede anholdelser o.m.a. Denne debatbog kommer fint rundt om emnet. Den består af interviews, enkelte reportager og et afsnit om politiets uddannelse. Politikeren, uro-betjenten, politieleven, Ribus-aktivisten, ofret for en uberettiget anholdelse o.m.a Alle får mulighed for at udtale sig, og emnet bliver belyst fra alle vinkler og er rigt facetteret, men det lykkes alligevel forfatteren at få sit budskab frem: Det står ikke så skidt til med politiets opbakning i befolkningen endda, og mht. de problemsager, der er, ville en større åbenhed og lydhørhed hos politiet utvivlsomt være en fordel for alle parter. Bogen har ikke et neutralt præg, forfatteren viser sig ofte i både reportageafsnit og i interviews, hans rolle i tilblivelsen af stoffet træder tydeligt frem. Den er illustreret med sort/hvide fotos, og små faktuelle klip fra politiets årsberetning og fra aviser er placeret i små blokke rundt om i teksten. Der findes en del bøger om politiet for børn, men de fleste er forældede. Senest er kommet Steinar: Politiet arbejder og Politiskolen, 1994, men bedst sammenlignelig med denne er Olsen: Vort politi, 1985. Politiet - ven og fjende stiller imidlertid større krav til sin læser og henvender sig til de 15-19 årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. nov. 1996

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 14. nov. 1996

En interessant, debatskabende og vedkommende bog, der kan bruges individuelt og i undervisningen af de ældste, modne elever i folkeskolen. Forfatteren har talt med en lang række personer om politiets arbejde og har samlet deres udtalelser og egne konklusioner i 19 spændende afsnit, der samlet giver anledning til konstruktiv debat. Der er politikere, autonome, politichefer, menige betjente, urobetjente, advokater, anholdte og andre ofre. Et spændende indslag er en dr. phil., der giver sit bud på årsager til folks voksende anti-autoritære holdning. Forfatteren går tæt på, men alle indlæg er godkendt af de interviewede. I den tospaltede tekst er der flere faktabokse, og den sidste side rummer forslag til supplerende materialer, hvoraf ca. halvdelen vel har relevans i folkeskolen. Nogle af de mange sort/hvide fotos er opstillede, mens andre er reportagefotos fra bl.a. Nørrebro d. 18.maj 93. Omslaget i mørke farver er et modelfoto, der harmonerer fint med titlen. Til bogen findes opgavehæfte til kopiering med bl.a. arbejdsspørgsmål, forslag til temaarbejder og flere fakta- og statistiske oplysninger. Det er en bog, som ikke findes tilsvarende på folkeskoleniveau og den er særdeles anvendelig i de ældste klasser.


Folkeskolen

Årg. 114, nr. 12 (1997)

af

af

Annette Westrup

Årg. 114, nr. 12 (1997)



Informationer og udgaver