Bøger / faglitteratur til børn

Politikens verdenshistorie


Beskrivelse


Menneskehedens historie fra de ældste tider til i dag.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 2009

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 29. maj 2009

Til alle der ønsker overblikslæsning eller repetition på gymnasieniveau.

Hele verdenshistorien - mest koncentreret om Europa men med fyldig behandling af resten af verden - behandlet på kun 590 s. Noget af en udfordring, som Skovmand i det hele taget er sluppet glimrende fra. Bogen har en kort indføring før hvert afsnit, tidslinjer med væsentlige begivenheder suppleret med gode kort, relevante fotos m.m. og faktabokse, der giver særbehandling til fx Panama-kanalen, Stalins forbrydelser og atombomben. Fremstillingen er gennemført pædagogisk og i et klart flydende sprog med fin balance i stoffet og et indbydende layout. Nogle steder mærker man Skovmands egne synspunkter fx ang. Irak-krigen, hvor han i modsætning til 1. udg. lægger vægt på kritik af USA, forbigår den større stabilitet og valgene de sidste år og generelt fravælger sin sædvanlige fine kølige analyse. Heller ikke kommunismens folkedrab i Kina og Sovjet får mange ord. Men her spiller koncentration af stoffet og den håndfaste forenkling også ind, som anskueliggørelsen kræver mht. den nødvendige sammenhæng. Og netop her har Skovmand sin største styrke.

2. og 3 udg. var særudgaver til bogklub og COOP. Ift. 1. udg. er udvidet med 16 s. - primært up to date ajourføring i sidste del. Sammenlignelig er fx Overblik : verdenshistorie i korte træk, som også giver en fin men koncentreret oversigt på kun 180 s.

Up to date revideret udgave af Skovmands udmærkede populære og fint pædagogisk tilrettelagte verdenshistoriske oversigt.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2003

af

af

Liselotte Henriksen

d. 7. okt. 2003

Verdenshistorien fra urtiden til maj 2003 på mindre end 600 sider. Det er en bedrift og egentlig en umulig opgave. Ikke mindst når det er "verdenshistorie", ikke blot de europæiske nationers. Om det er lykkedes her må faghistorikere bedømme, men for en ukyndig er resultatet umiddelbart en overskuelig gennemgang af et vældigt stof, præsenteret så de fleste ikke bare kan tilegne sig det, men fornøje sig ved læsningen. Det er altid en svaghed at lade én mand, og i dette tilfælde end ikke en historiker, men en journalist og politiker om en sådan opgave. Fremstillingen og ud- eller snarere fravalget af stof bliver uvægerligt præget af forfatterens egne holdninger, men med det in mente, vil de fleste læsere sagtens kunne danne sig deres egen opfattelse og uddrage deres egne slutninger. Verdenshistorier har vi i rigt mål, men hvor mange orker at læse sig igennem 15-20 bind, som oftest skrevet af forskellige forfattere og måske nok grundigere og mere videnskabeligt korrekte, men til gengæld nærmest uoverskuelige. Ikke mindst i en tid, hvor mangel på (parat)viden beklages vidt og bredt, må der være god brug for denne flot illustrerede bog i såvel folke- som skolebibliotekers udlån. Register, gode faktabokse med dyk ned i detailemner.


Jyllands-posten

d. 15. juni 2009

af

af

Bent Jensen

d. 15. juni 2009


Kristeligt dagblad

d. 3. juni 2009

af

af

Birgitte Stoklund Larsen

d. 3. juni 2009


Kristeligt dagblad

d. 5. nov. 2003

af

af

Claus Bjørn

d. 5. nov. 2003


Jyllands-posten

d. 18. nov. 2003

af

af

Bent Jensen

d. 18. nov. 2003


Politiken

d. 18. okt. 2003

af

af

Steffen Heiberg

d. 18. okt. 2003


Bogmarkedet

Årg. 149, nr. 24 (2003)

af

af

Jannik Lunn

Årg. 149, nr. 24 (2003)


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 160 (2004)

af

af

Peder Wiben

Nr. 160 (2004)