Bøger / faglitteratur

Polske paradokser : Polens nyere socialhistorie


Beskrivelse


Fremstilling af Polens komplicerede udvikling. Polen unddrager sig entydige beskrivelser; er både hightech og hesteforspand, galoperende økonomisk vækst og rekordstor arbejdsløshed og stærkt påvirket af både den katolske kirke og den kommunistiske fortid.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juli 2008

af

af

Per Månson

d. 2. juli 2008

Bogen er skrevet i et ligefremt sprog, der kan læses af enhver med interesse for vor nye EU-partner - ideelt set også til de mange, der har fået nye polske arbejdskammerater. Den er også oplagt til opgaveskrivning på mellemuddannelserne.

Nielsen har skrevet en del bøger om Østeuropa og behersker både polsk og russisk. Han er nu ansat som konsulent i FOA. På baggrund af en række især polske kilder og mange rejser og personlige kontakter giver han et grundigt indblik i og baggrund for den nuværende på overfladen kaotiske situation i Polen. Han beskriver indledningsvist landets brogede historie, der er en vigtig referenceramme til at forstå de mange paradokser, der præger især politikken efter kommunismens sammenbrud. Derefter følger en grundig beskrivelse af nutidshistorien, fagbevægelsens og den katolske kirkes rolle, forholdet til EU m.m. Bogen kan læses i sin helhed, men kan også bruges som opslagsbog, hvilket giver en række gentagelser, men det er en mindre skønhedsplet på en meget sober, grundig og engageret gennemgang.

Bortset fra afsnit i antologier og i serien Lande i lommeformat er der ikke udgivet noget aktuelt om Polen de sidste mange år.

En sober og engageret bog om et næsten naboland, der som ny partner i EU og som leverandør af arbejdskraft har stor indflydelse på også den danske dagligdag.