Bøger / faglitteratur til børn

Puwuls verden : et truet naturfolk


Beskrivelse


Om tilværelsen for en primitiv stamme på Ny Guinea, en 9-årig drengs første møde med verden på den anden side af bjergene samt stammens truede eksistens på grund af olieforekomster i området.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Peter Kim Holt (skole)

d. 18. dec. 2018

Forfatteren har besøgt landet Irian Jaya på den vestlige del af Ny Guinea. Her lever et naturfolk, hvis eksistens er truet af indonesisk okkupation og kolonisering i forbindelse med udnyttelseaf store olieforekomster. På denne baggrund er historien om den ni-årige Puwul komponeret. Man møder Puwuls familie i det stærkt patriarkalske og indtil fornylig kannibalske samfund: HøvdingenOjok, hans to koner og fem børn, som lever i naturskønne omgivelser- i stenalderen. Et møde med civilisationen i form af et besøg på en missionsstation giver anledning til refleksioner overforeteelser som skolegang, men Puwuls far overbeviser drengen om, at junglen og bjergene, himlen og jorden er hans skole. Stammen er her sat et varigt minde med en afslappet og velfortalt lillehistorie i reportageform, hvor beskrivelser, dialog og farvefotoillustrationer er kombineret på en indbydende måde. Bogen henvender sig til elever på 4.-5. klassetrin.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen

d. 18. dec. 2018

Her er en bemærkelsesværdig bog om et naturfolk, som er ved at forsvinde. Forfatterens hensigt er klar. Med en oplysende og præcis tekst og fremragende farvefotos skaber han opmærksomhed om etemne, vi kun kender lidt til. Puwul på ni år bor i de vilde bjerge på Ny Guinea og tilhører Jaléfolket, som er en primitiv stamme på ca. 60 mennesker, der befinder sig på stenalderstadiet. De leveret harmonisk liv i et gammelt fastlagt mønster og samtidig en hård tilværelse med primitive redskaber. Ny Guinea regeres af Indonesien. Der er fundet store olieforekomster i området og etomfattende vejnet planlægges. Puwuls fremtid er dermed usikker. Det er et engageret kulturhistorisk dokument om en primitiv kulturs tilintetgørelse som følge af civilisationens fremmarch. Bogen ervelegnet til opgaver og til samtalestof, selvlæsning og oplæsning fra 6 år. Læsealder 9-11 år. Danmark støtter via Verdensbanken bestræbelser på at forhindre store miljøødelæggelser på øen.Forfatteren er aktiv i mangeorganisationer og har udgivet rejsebeskrivelser og bøger om vildmarksliv og fjeldvandring. Der er kun får faglitterære bøger om emnet for aldersgruppen. Nævnes kan HosLaxmi i Nepal af S. A. Lorenz Christensen.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2018

af

af

Henriette Camilla Jensen

d. 17. maj 2018

Historien om drengen Puwul, som boede i bjergene på øen Ny Guinea og tilhørte Yali stammen - et isoleret naturfolk. Bogen har et efterskrift om hvad der siden er sket med Puwul og Ny Guinea. Fra 9 år.

Puwul er 9 år. Vi hører om hans familie og deres hverdag i landsbyen. En dag kommer en fremmed mand fra en missionsstation. Han medbringer salt og inviterer landsbyen med til missionstationen, hvor der er bygget en skole og de kan handle på markedet. For at fejre det, bygger de en jordovn og spiser forskellige rodfrugter. Dagen efter går Puwul og resten af stammen gennem junglen og over bjerget, hvor de besøger skolen og spiller fodbold. De er med til gudstjeneste, og de handler på markedet. På vej tilbage spørger Puwul, om han må gå i skole, men hans far synes han skal lære om naturen, blive stærk og gå på jagt i stedet for. I efterskriftet fortælles om forfatterens genbesøg i Puwuls landsby i 1996 og igen i 2016 hvor Puwul er flygtet. Historien suppleres af mange farvefotos i vekslende størrelser.

Teksten er skrevet i et enkelt og forståeligt sprog, og de mange gode fotos formidler historien godt. Efterskriftet er en vigtig del af denne bog.

1. udgave kom i 1986 og 2. udgave er et historisk dokument med fortællingen om dengang der fandtes oprindelige naturfolk. Der er ganske få ændringer i teksten og billederne er lidt klarere i farverne. Flere oplysninger om folk på Ny Gunia i Hos Dani-folket i Ny Guinea.


Kristeligt dagblad

d. 16. dec. 1991

af

af

Git.

d. 16. dec. 1991


Folkeskolen

Årg. 109, nr. 6 (1992)

af

af

Kaare Øster

Årg. 109, nr. 6 (1992)


BUM

Årg. 10, nr. 3 (1992)

af

af

Karen Toft

Årg. 10, nr. 3 (1992)