Bøger / skønlitteratur / roman

Råbet fra balkonen


Beskrivelse


I Deptford-trilogiens andet bind beretter Boy Stauntons søn, den alkoholiserede sagfører David, om sit sammenbrud efter faderens mystiske død og hans forsøg på at få styr på sit liv ved at gå i psykoanalyse i Zürich.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Faarup

d. 18. dec. 2018

Med denne bog udsendes anden roman af Davies' Deptford-trilogi. Hvor det i Den femte rolle var Dunstan Ramsay, der var jeg-fortælleren, er det her David, søn af Boy Staunton, der beretterhistorien i jeg-form. Den starter, hvor den første slutter, hvor David under en trylleforestilling fra balkonen råber: "Hvem dræbte Boy Staunton?" Han ved ikke, om faderen er myrdet, eller om hanhar begået selvmord, og for at få en afklaring på dette, og for i det hele taget at få styr på sit liv lader han sig behandle af en psykoanalytiker i Zürich, og det er denne dialog mellem lægen ogpatienten samt nogle dagbogsnotater, der er bogens indhold. Persongalleriet er næsten det samme som i Den femte rolle, men set fra en anden synsvinkel. Gennem den jungske psykoanalyses gransken iDavids drømme, seksualitet og religiøsitet fremlægges nye aspekter til forståelse af personernes liv og levned. Den sten, der bliver fundet i munden på den døde Boy, og som har stor betydning forhele historiens forløb,bliver i slutningen smidt væk, men det ligger ligesom underforstået, at den også vil få betydning i sidste del af Deptford-trilogien, der er planlagt at skulle udgives pådansk i 1987. Karen Mathiasen har også denne gang leveret en god oversættelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. juli 1996

af

af

Karsten Just

d. 31. juli 1996

Deptford-triologien, Den femte rolle, Råbet fra balkonen og Undernes verden udkom første gang 1986/87, og udsendes nu i samme fremragende oversættelse. Som i Cornish-triologien af samme forfatter er det en historie der fortælles fra mange forskellige synsvinkler, der i sidste ende løber sammen i en afklaring af hele forløbet. Det starter i den lille canadiske flække Deptford omkring århundredeskiftet, hvor en snebold, kastet på det forkerte tidspunkt, får fatal betydning for den melankolske Ramsay, den selviske Staunton og den endu ufødte Dempster, en betydning Davies gennem de tre romaner vender og drejer i et univers der samtidig med en løsning af gåden bag det hele, giver et fascinerende billede af århundredets udvikling, gennem kriser, krak, krige og almindelig velstandsudvikling. Det der er mystisk i dag, er fuldt forklarligt i dag, har Davies udtalt og det er ud fra denne grundtese at triologien udvikler sig. En fascinerende roman, veloplagt, gnistrende og fængslende, sprænglærd og fyldt med humor og groteske optrin, alt blandet med sikker hånd af Davies, der hele vejen igennem holder fast i den røde tråd, og via mange sidehandlinger fører læseren frem til den endelige afklaring, som alligevel på sædvanlig Davies-vis er flertydig.


Information

d. 26. sep. 1986

af

af

Ellen Bick Meier

d. 26. sep. 1986


Weekendavisen

d. 6. mar. 1987

af

af

Bo Green Jensen

d. 6. mar. 1987


Berlingske tidende

d. 30. sep. 1986

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 30. sep. 1986


Berlingske tidende

d. 27. jan. 1986

af

af

Lars H. Knudsen

d. 27. jan. 1986


Jyllands-posten

d. 8. dec. 1986

af

af

Grethe Rostbøll

d. 8. dec. 1986