Bogen kan bruges i undervisningen i gymnasier, seminarier o.l. i historiske eller tværfaglige projektforløb. Bogen kan i øvrigt læses af alle med interesse for Island. Titel og omslag sender klare signaler, hvorfor yderligere formidling næppe er påkrævet.
Skrevet af en kreds af danske og islandske historikere supppleret med en enkelt kunsthistoriker(!) og udgivet i forbindelse med en særudstilling på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Forholdet mellem Danmark og Island gennem knap 500 år var bestemt ikke uproblematisk. Det var et samliv med nøgleord som kolonimagt, handelsmonopol, embedsmandsstyre, selvstændighedstrang, løsrivelse og endelig også håndskriftssagen. Bogen kommer omkring alt dette, endvidere tilbyder den to lidt anderledes, men ikke mindre interesante kapitler om "Billedet af Island i kunsten" og "Martin A. Hansen og fællesrigets historie" sidstnævnte med fokus på historisk relevans og myters betydning i det indbyrdes forhold.
Bogen udfylder lidt af en lakune i litteraturen Danmark/Island. Vi mangler bogen om de to landes fælles historie. I bibliotek.dk ses flere danske titler om Island udgivet før løsrivelsen 1944. Endvidere har Dansk-Islandsk Samfund udgivet diverse artikler og årbøger, se også hjemmesiden www.dansk-islandsk.dk/.
En bog om Island "genopdaget" historisk og kulturelt og sat ind i en forståelsesramme hvor forholdet mellem den gamle kolonimagt Danmark og det store ørige Island ses i en række historiske sammenhænge.