Bøger / faglitteratur til børn

Rejse til stjernerne

Del 319 af CDR

Beskrivelse


Gennem en fiktiv rejse ud i rummet beskrives planeterne, stjerners fødsel, liv og død samt sorte huller. Mange farvefotos og tegninger. Ordforklaringer og register.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. jan. 2000

af

af

Lars Larsen

d. 18. jan. 2000

Flot bog i den efterhånden lange række af bøger om udforskning af verdensrummet. Forfatteren er astronomiprofessor og har ifølge bagsideteksten skrevet adskillige bøger om astronomi. Dette er hans første på dansk. Helt i overensstemmelse med titlen former bogen sig som en rejse til stjernerne og det intergalaktiske rum. Undervejs bliver planeterne besøgt og beskrevet, og på turen gennem det interstellare rum bliver stjernernes fødsel, liv og død forklaret. Rejsen går til et sted mellem Mælkevejen og den nærmeste nabo, Andromeda-galaksen, to millioner lysår borte, hvor den afsluttes med en god forklaring på, hvad Sorte huller er. Herfra er det umuligt at rejse længere og den videre udforskning af verdensrummet må ske med kæmpeteleskoper. Alt bliver kort og klart beskrevet i kapitler på to sider med den 1-2-spaltede tekst sat i en stor og tydelig typografi på hvid eller natsort baggrund. Sproget er engageret og veloplagt. Bogen er rigt illustreret med flotte rumfotos og tegninger, som supplerer teksten. Et godt supplement til den svenske astronom Marie Rådbos noget mere omfattende Rundt i rummet (99/40), som er præget af det samme saglige engagement. En god bog for astronomiinteresserede fra 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. jan. 2000

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 18. jan. 2000

Bogen er vel først og fremmest tænkt som noget så usædvanligt som en oplæsningsbog om astronomi for 4.-6. klasse. Med en fiktiv raketrejse som ramme, uden at det egentlig pointeres ret meget, foretages en ekspedition fra Jorden rundt om Solen og ud gennem solsystemet og Oort-skyen til Oriontågen, sorte huller og fjerne galakser. Som sådan er det en helt klassisk opbygning, og bogen adskiller sig da også først og fremmest fra andre bøger ved sin tekstfremstilling. Den indeholder naturligvis mange oplysninger, men næsten ingen tal, og der fortælles episk bl.a. med brug af beskrivende adjektiver a la "Saturn med de flot svungne ringe er et betagende syn." Som oplæsningsbog fordres nok nogen baggrundsviden for at kunne svare på spørgsmål; ved selvlæsning fra 5.-6. klasse vil den give blod på tanden til at opsøge mere faktuel viden, fx i Guide til rummet (99/36), som dog er sværere. Billedmaterialet er flot, lige dele farvefotos og tegninger. Sidst er et appendiks om udforskning af det ydre rum og en ordforklaring.



Informationer og udgaver