Dagbogsoptegnelserne fra Ribe-drengen, der gennem sine bøger og reportager vækkede USA's sociale samvittighed, henvender sig til de historisk interesserede og til læsere af den øvrige litteratur om Jacob A. Riis.
Riis drog til Amerika, drevet af kærestesorg, i 1870. Han førte fra starten dagbøger i de første vanskelige år i det nye land. Det første bind er bortkommet, men her udgives, i et smukt tryk, dagbøgerne fra oktober 1871 til december 1875. I starten skrev han ca. hver 14.dag, senere blev der længere mellem optegnelserne. Vi følger ham tværs gennem landet, hele tiden på jagt efter nye forefaldende jobs, og han fortæller om sit mismod og sin ensomhedfølelse der veksler med rastløshed og nye planer og med drømmen om at kunne vende tilbage til Ribe og erobre Elisabeth, der ikke ville vide af ham. Han er bevidst om sine evner for at skrive, og man har indtryk af, at han også bruger dagbøgerne til at øve sin pen, og i de sidste optegnelser er han da også på vej til at finde sin rette hylde som avis-reporter og redaktør.
Tim Buk Swienty, der har skrevet forord og redigeret udgivelsen af dagbogen, var også forfatter til den meget roste biografi om Riis Den ideelle amerikaner, 2005.
Jacob A. Riis dagbogsoptegnelser er et spændende kulturhistorisk dokument, der giver et levende indtryk af de barske vilkår for immigranterne i Amerika i 1870'erne, samtidigt med at de føjer nye aspekter til hans biografi.