Bogen kan læses af dem, der interesserer sig for samfundsforandringer generelt. Men også litterært interesserede vil finde inspiration til nye vinkler på tidstypiske romaner, der fortæller om brud og opbrud.
Forfatteren undersøger begrebet tradition fra ca. 1780 til i dag. Tradition som begreb er under belejring. Hvor den før i tiden var et kulturelt forpligtende fænomen, der forbandt fortiden med nutiden generationerne imellem og var forbundet med en vis autoritet, er den i dag mere et personligt valg. Ritualerne bruges, men tradition som en autoritet i samfundet er stærkt svækket. K. Wentzel begynder med nutiden med et eksempel fra L. Kolinds ideer om innovationssamfundet og som modsætning hans indretning af herregården Løndal i traditionel stil. Herefter undersøger han fænomenet i forskellige tidsepoker med afsæt i kulturhistorie og skønlitteratur. Der går en lige linje fra romantikken til det moderne gennembrud til kulturradikalismen og 1960'ernes frigørelse, hvor traditionerne presses yderligere, men ofte er der to spor i samfundet. K. Wentzel har skrevet en lang række bøger om litteratur og fortolkning af eventyr.
E. M. Kofod: Traditionen tro?, 2008 belyser traditioner i hverdag og fest. Tradition og liv, 2007 har kristendommen som centrum.
Der er et godt greb om de lange linjer, og det er en fornøjelse at at læse den veldisponerede bog om et fænomen, der angår alle, idet den sætter nutidens valg og handlinger ind i et historisk og kulturhistorisk perspektiv.