Bøger / faglitteratur


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2013

af

af

Anny Skov Madsen

d. 26. aug. 2013

En lettilgængelig bog om de store linjer i Kinas historie kan læses fra 7. klasse, men den er også for voksne, der ønsker sig et hurtigt overblik.

Bogen fortæller om Kinas lange og dramatiske historie fra 7000 f. Kr. og indtil Kulturrevolutionens ophør med Maos død i 1976. Den er opdelt i 13 kapitler, der hver skildrer de forskellige milepæle. Det er bl.a. kejserne, militærvæsenet, opfindelserne, opdagelsesrejserne, bygningen af Den Kinesiske Mur, Bokseropstanden og Maos tid. Men der også afsnit om religion og hverdagsliv. De vigtigste begivenheder er medtaget, og der er tidslinjer, faktabokse, personkarakteristikker og historiske paralleller til vestlige lande på samme tidspunkt. Der er lagt vægt på drama og konflikter. Som i de andre bøger i samme serie af Historiens højdepunkter bliver fremstillingen båret af et overdådigt illustrationsmateriale af kort, grafik, farvefotografi, der bevæger sig ind over teksten. Teksten er tæt skrevet, og der er et emneindeks. Men der er ingen litteraturliste.

Opbygning og layout minder om artikler i Illustreret videnskab. Kina er beskrevet på mange måder, men det er sjældent samlede fremstillinger. Kina efter 1840 er for gymnasier. Kina : dragens rige er kulturhistorien op til 1912.

Bogen giver med sit bemærkelsesværdige illustrationsmateriale en levende og populær formidling af Kinas historie op til 1976. Det er de store linjer, der præger gennemgangen, og som sådan kan den læses som en første introduktion til emnet.