Bøger / faglitteratur / ordbøger

Ro : styrken ved at være introvert i en højtråbende verden


Beskrivelse


"De, som værdsætter et roligt, tankefuldt liv, vil mærke en byrde blive løftet af deres skuldre under læsningen af Susan Cains velskrevne og veldokumenterede hyldest til indadvendthed." - Mihaly Csikszentmihalyi, professor i psykologi og ledelse. Langt over en tredjedel af befolkningen er introverte. Det er dem, som foretrækker at lytte frem for at tale. Dem som får gode idéer, men ikke nødvendigvis råber op om det. Dem som foretrækker at finde løsninger i enrum frem for i et brainstormforum. Dem som ikke bryder sig om at være i rampelyset, men som vi ikke desto mindre kan takke for et utal af bidrag til samfundet - lige fra van Goghs solsikker til computeren. Men vi lever i en kultur, hvor det at være selvpromoverende og udadvendt hyldes. Man skal kunne networke og gøre opmærksom på sig selv for at få succes. Det er tidens ideal, mens det at være introvert betragtes som et lidt uheldigt personlighedstræk, som helst skal overvindes. Det starter i skolen og fortsætter i arbejdslivet; vores samfund er indrettet på de ekstrovertes præmisser, hvilket er ensbetydende med at de introvertes kvalifikationer overses og går tabt.
Det er hverken tilfredsstillende for det enkelte individ eller hensigtsmæssigt for samfundet. Dette er Susan Cains påstand i sin opsigts- og tankevækkende bog RO. Cain bygger sin påstand på videnskabelig research og feltarbejde, og står således stærkt i sin argumentation for et nyt syn på personlighedsidealet. De introvertes kvaliteter som refleksion, fordybelse og lytteevne bør opmuntres og værdsættes, lyder Cains opfordring. RO strøg direkte til tops på bestsellerlisterne og vakte stor debat i USA, da den udkom i 2012. Cains opråb rammer lige lukt ind i tidsånden, hvor idealet om udadvendthed ikke er blevet mindre udtalt af udviklingen, hvor realityshows, talentkonkurrencer, Facebook og YouTube fylder stadig mere.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. aug. 2013

af

af

Alma Lind Jensen

d. 12. aug. 2013

For alle introverte som ekstroverte, alle som interesserer sig for personlighedspsykologi.

Vi lever i dag i en selvpromoverende kultur, hvor det betragtes som et plus at kunne føre sig frem med selvtillid, mens beskedenhed absolut ikke betragtes som en dyd. Arbejdspladser organiseres i teams og med kontorlandskaber. Networking og sociale kompetencer er i højsædet. Der kan nævnes mange flere eksempler på, hvordan ekstroversion er det fremherskende ideal. Bogen her viser, hvorfor vi ikke kan undvære de introverte, samt hvor svært det er at manøvrere som introvert i en højtråbende verden. Bogen falder i 4 dele, hvor 1. del handler om det ekstroverte ideal. 2. del kigger på de biologiske aspekter og handler blandt meget andet fx om, hvordan de to typer håndterer hormonelle påvirkninger. 3. del ser på typerne i et kulturhistorisk perspektiv, mens 4. del kan betegnes som en selvhjælpsdel, hvor man blandt andet også får redskaber til at støtte det introverte barn. Forfatteren er amerikaner, uddannet jurist og har blandt andet undervist i forhandlingsteknik.

Mest oplagte sammenligningstitel er Fordelen ved at være indadvendt i en udadvendt verden, som har samme omfang og dybde, men er fra 2003 - så fornyelse er tiltrængt. Desuden er kommet Introvert i 2013, som har dansk ophav og er knap så omfattende.

Så det er ikke forfærdelig meget, der findes om denne personlighedsdualitet, som, det er mit indtryk, begynder at få mere og mere fokus.


Politiken

d. 27. juni 2013

af

af

Svend Brinkmann

d. 27. juni 2013


Weekendavisen

d. 14. juni 2013

af

af

Rasmus Dahlberg

d. 14. juni 2013