Bøger / faglitteratur / biografier

Rom : i Vilhelm Bergsøes fodspor fra Piazza del Popolo


Beskrivelse


Forfatterne følger Vilhelm Bergsøe og hans roman "Fra Piazza del Poppolo" (1866) gennem Rom og behandler byens historie, de berømte steder, den romerske mentalitet og de danske relationer til byen samt Roms betydning i litteratur og film efter 1945.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. sep. 2013

af

af

Kent Skov

d. 12. sep. 2013

Bogen er ikke en guide, men en gennemgang af Rom på Bergsøes tid med træk op til i dag for de kulturhistorisk interesserede. Kan med fordel læses af dem, der har læst Bergsøes egen bog, men det har de færreste. Bogens åbne sats og mange fotos og illustrationer gør den appetitlig og let at læse.

I 1866 udgav den danske forfatter Vilhelm Bergsøe bogen Fra Piazza del Popolo. Bergsøe var tidens største danske Rom-kender og en del af den danske kunstnerkoloni i byen, og bogen blev en klassiker. I bogen her følger forfatterparret EA og FL Bergsøes spor og fører dem med citater i hovedparten af bogen frem til nutidens Rom med hensyn til steder, mentalitet og befolkning og de danske relationer til byen. I den sidste tredjedel fokuserer forfatterne på Roms betydning i litteratur og film efter 1945 og på den udvikling Rom er undergået siden. Rigt illustreret med nutidige og ældre fotos, ældre tegninger og akvareller af den samtidige Ettore Roesler Franz. Noter og registre og stednavne.

Bergsøes originalværk - og ikke mindst det efterskrift der ledsager udgaven i Danske klassikere fra 1988 - er selvfølgelig den primære reference til bogen her. Derudover er om selve pladsens historie udkommet Christensen: Til Piazza del Popolo, 1988.

Opdateringen af Bergsøes portræt af Rom, er en interessant dansk tilgang i nutiden. Noget er mere vedkommende end andet og noget er indforstået. Seriøse Rom-interesserede der ikke kender Bergsøes værk kan hente ny inspiration.


litteratursiden.dk

d. 15. okt. 2013

af

af

Beth Høst

d. 15. okt. 2013

Hvordan var Rom og Italien på Vilhelm Bergsøes tid, og hvordan blev livet levet af borgerne og de danske kunstnere i årene omkring 1860? Læs bogen, gå i de samme gader og tænk dig tilbage. Hvis man er...


Kristeligt dagblad

d. 7. jan. 2014

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 7. jan. 2014