I lyset af den væbnede konflikt i Østukraine og anneksionen af Krim giver ruslandsspecialisten Vibeke Sperling en analyse af de russiske magthavernes selvforståelse. Kan varmt anbefales de mange, der bekymrer sig om forholdene i vores store naboland.
Ruslandskenderen Vibeke Sperling har i de seneste år skrevet for Politiken og vender 1. juni 2015 tilbage til Dagbladet Information. I alle årene har Østeuropa og Rusland været hendes kerneområde, hvor hun har et væld af kilder. Dem trækker hun også på i sin nye bog, der er delt i to dele. I første del beskrives de fantomsmerter, Sovjets fald efterlod blandt mange russere, som ikke har gjort op med fortidens imperiedrømme. Det har ført til de nationalistiske bevægelser, vi i dag oplever magthaverne spille på, og som afleder befolkningens opmærksomhed fra landets elendige økonomi. Bogens anden del gennemgår forholdene i alle landene, der grænser op til Rusland og risici for andre fastfrosne konflikter som dem i fx Transdnjestr og Østukraine.
Velskrevet og meget indsigtsfuld bog om magtforholdene i Rusland i dag. Bogen er helt aktuel, har de nyeste begivenheder med og sætter det omfattende stof ind i en historisk kontekst. Tillige er bogen let at læse, så det er fornem formidling. Også helt uomgængelig på enhver litteraturliste i opgaver, der handler om Rusland og sikkerhedspolitik.
Kan med fordel læses i forlængelse af Samuel Rachlins kritiske Jeg, Putin, der også tager udgangspunkt i Ruslands reaktion på begivenhederne i Ukraine.