En klog og underholdende “tænkepause" om vores farverige fortid, som den beskrives i sagaerne. Til læsere, der vil se nærmere på, hvad sagaerne er for en litterær genre.
Litteraturforsker Pernille Hermann fortæller, hvordan de 1000 år gamle episke fortællinger fyldt med fortælletråde om drab, hævn, skæbnetro og kærlighed har haft varig betydning for vor danske identitet. Herman beskriver en række sagaers handlingsforløb og giver os dermed et indblik i historiske skikkelser som vikingehøvdingen Erik den Røde, der tog til Grønland, hans søn Leif den Lykkelige, der fandt til Vinlandet (som nok var Newfoundland), skjalden Snorri Sturluson, den ærekrænkede Njal, drømmeren Gisle Surssøn og sagnkongen Ragnar Lodbrog. Vi hører om islændingesagaer, slægtssagaer, fornaldersagaer og det poetiske og mytiske stof i sagadigtene. Hermann kommer også ind på sagaernes betydning for vores nationale identitet og på, hvordan sagaerne vedbliver med at inspirere i populærkulturen, fra Tolkien til de nyeste tv-serier og sågar i japanske manga-tegneserier.
Igen en lille perle i serien “Tænkepauser", hvor man på ingen tid bliver meget klogere på emnet, får præsenteret nyeste forskning og pirret nysgerrigheden. Hermann skriver ligefremt og underholdende og tager nogle herligt uventede afstikkere, der bringer sagaernes betydning helt ind i moderne populærkultur.
Læs fx de tre bind i Norrøn litteraturhistorie eller Da de tog landNorrøn litteraturhistorie. Bind 1Da de tog landLæs fx de tre bind i Norrøn litteraturhistorie eller .