Bøger / faglitteratur

Sagen gud - hvad religion egentlig betyder


Beskrivelse


I to hoveddele beskrives gudsopfattelsen, først i forhistorisk tid og derefter i moderne tid. Det beskrives hvad tro har været op gennem tiden og hvad dens rolle kan blive i en rationel fremtid. Rationalitet og tro opfattes ikke som modsætninger, men som supplement for hinanden.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. maj 2011

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 2. maj 2011

Både troende og ikke troende kan med udbytte læse denne indsigtsfulde og afbalancerede redegørelse for, hvad tro har været op gennem tiderne og ikke mindst om, hvad dens rolle kan blive i en endnu mere rationel fremtid.

Karen Armstrong, der er tidligere nonne, er mest kendt som forfatter af bøger om kristne emner. I den rolle har hun opnået en betydelig position som fortaler for religiøs tolerance, og er bl.a. politisk rådgiver i USA på kongres- og senatsniveau. Hun har et meget bredt forfatterskab bag sig hvoraf flere titler som fx Hellig Krig og Muhammed : en biografi er oversat til dansk. Her tager hun handsken op fra de mere aggressive ateister som Richard Dawkins, Chr. Hitchens og Sam Harris, men det er ikke konfrontation men afklaring hun lægger op til. I to store hoveddele beskriver hun gudsopfattelsen. Først fra forhistorisk tid og derefter i moderne tid fra ca. 1500 og frem. Hun ser ikke rationalitet og tro som modsætninger, men argumenter med afsæt i de førmoderne begreber mythos og logos for, at de supplerer hinanden. Hun er selv åben overfor kritik af fx fundamentalisme, og tillægger selv de mest aggressive ateister en pointe. Bogen er uden illustrationer, men med omfattende ordforklaringer, litteraturliste og noter.

Karen Armstrong er kendt i brede kredse både egentligt religiøse og mere samfundsinteresserede. Denne bog ligger tættest på hendes: Gud - i jødedom, kristendom og Islam fra 2001, men denne er bredere både hvad angår tidsramme og religionsbillede.

Den amerikanske litterat og religionshistoriker forsøger her med referencer til fremmede og fortidige religioner at argumentere for en forståelse for troens og rationalitetens forskellige, men begge uundværlige roller.


Jyllands-posten

d. 24. maj 2011

af

af

Dennis Nørmark

d. 24. maj 2011


Kristeligt dagblad

d. 17. maj 2011

af

af

Kristian Østergaard

d. 17. maj 2011


Præsteforeningens blad

Årg. 102, nr. 37 (2012)

af

af

Knud Munck

Årg. 102, nr. 37 (2012)


Religion

2011, nr. 4

af

af

Otto Rühl

2011, nr. 4