Bøger / faglitteratur / ordbøger

Salmeordbogen : salmernes ord og udtryk forklaret i et nutidigt sprog


Beskrivelse


Oversættelser af svære ord, som står i salmerne samt forklaringer på mange af de bibelhenvisninger, der findes i Den danske salmebog.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Jytte Bræmer

2007

En håndbog tilegnet de, der under "afsyngning" af de gamle salmer undres over de mange sære og svære ord i salmerne.

Hvem kender ikke situationen at sidde i kirken og undres over, hvad nogle af de gamle og ofte billedlige ord i salmerne, mon i grunden betyder. De to forfattere har begge siddet i Salmebogskommissionen, der stod for udgivelsen af den nye salmebog fra 2003. Håndbogen følger strengt salmebogen, består af 791 indgange, der hver især er opbygget efter versene i salmen. Svære ord og vendinger er oversat til nudansk, og hvor der er henvisninger til passager og begreber fra Bibelen, forklares sammenhængen, og stedet der henvises til, præciseres. Afsluttes med meget fyldigt stikordsregister og en alfabetisk indgang til salmerne. En bog, som burde være i et lille format, så man kunne sidde med den under salmesangen og blive klogere, men den vil næppe på grund af dens ret store omfang få denne anvendelse.

Bogen er ikke nær så grundig og deltaljeret som Kjærgaards: Salmehåndbog i 2 bind fra 2003, som udover kommentarer og ordforklaringer også indeholder biografier over salmedigtere, salmernes historie osv. Denne her er dog meget overskuelig i al sin stramhed og let at gå til og henvender sig i højere grad til lægmand end Kjærgaards gør. Ordforklaringer til de danske salmer kan ligeledes findes på www.dendanskesalmeordbogonline.dk.

En håndbog, der supplerer de andre håndbøger, der relaterer sig til Den danske Salmebog.


Danske studier

Bd. 103 = rk. 9, bd. 7 (2008)

af

af

Ebba Hjorth

Bd. 103 = rk. 9, bd. 7 (2008)


Kristeligt dagblad

d. 14. nov. 2007

af

af

Claus Vincents

d. 14. nov. 2007


Kristeligt dagblad

d. 4. dec. 2007

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 4. dec. 2007


Præsteforeningens blad

Årg. 98, nr. 17 (2008)

af

af

Elof Westergaard

Årg. 98, nr. 17 (2008)


Sentura [online]

d. 12. dec. 2007

af

af

Christian Bonde Korsgaard

d. 12. dec. 2007