Bøger / faglitteratur

Samfundets cement


Beskrivelse


Gennemgang af moralens historie fra de tidligste civilisationer over den europæiske industrielle revolution til nutiden, med argumentation for at vækst i den samfundsmæssige kompleksitet ikke har noget med moralsk vækst at gøre og at risikoen for moralsk kollaps og sociale katastrofer er steget.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 2018

af

af

Heidi Mørch

d. 30. okt. 2018

"Hvilke moralske vilkår og udfordringer har menneskenes forskellige historiske epoker stillet dem overfor, og hvilke funktioner har deres moralske tænkning haft i disse sammenhænge?" spørges der i denne mursten af en bog om moralfilosofi. For læsere interesseret i en anden vinkling på debatten end den gængse.

Den knap 1000 sider tykke bog indledes med en diskussion af, hvad der kan godtages som argumentation inden moralens historie fra de tidligste civilisationer over den europæiske industrielle revolution og til nutiden gennemgås. Der argumenteres for det synspunkt, at vækst i samfundsmæssig kompleksitet ikke har noget med moralsk vækst at gøre. Forfatteren er pensioneret jord og betonarbejder med et uafsluttet studie i filosofi i bagagen. Han har tidligere udgivet bøgerne Udvalgte skærveknusereMurstenens filosofi og Murstenens filosofi, samt bidraget til diverse antologier og tidsskrifterDen knap 1000 sider tykke bog indledes med en diskussion af, hvad der kan godtages som argumentation inden moralens historie fra de tidligste civilisationer over den europæiske industrielle revolution og til nutiden gennemgås. Der argumenteres for det synspunkt, at vækst i samfundsmæssig kompleksitet ikke har noget med moralsk vækst at gøre. Forfatteren er pensioneret jord og betonarbejder med et uafsluttet studie i filosofi i bagagen. Han har tidligere udgivet bøgerne Udvalgte skærveknusere og , samt bidraget til diverse antologier og tidsskrifter.

En personlig og politisk engageret bog, der til trods for rigeligt mange gentagelser kan give stof til diskussion og eftertanke. Det voluminøse omfang kan dog afskrække en del læsere.

Nærværende titel er at betragte som en moralfilosofisk fortsættelse til forfatterens Murstenens filosofi.