Bogen er generelt rettet mod alle, der gerne vil opnå et overblik over nyere samfundsteori. Desuden er bogen mere specifikt målrettet pædagogiske fagfolk og de problemstillinger, de konfronteres med i forhold til ungdomskultur, undervisning, læring og uddannelse. Bogen kan formidles til de lånere, der har brug for en fagligt velfunderet fremstilling af nutidige samfundsteorier og forklaring på samtidens temaer.
Bogen er redigeret af Michael Hviid Jacobsen, professor i sociologi og Anders Petersen, lektor i sociologi, begge ansat ved Aalborg Universitet. Den indeholder præsentationer af 17 nyere samfundstænkere, deres teorier og samtidsdiagnoser. Universitetsuddannede folk inden for samfundsfaglige fag har skrevet præsentationerne. Tænkerne er bl.a. Thomas Ziehe, Pierre Bourdieu, Ulrich Beck, Zygmunt Bauman, Axel Honneth. Deres teorier omfatter tidens temaer som fx globalisering, risikosamfund i nutidssammenhæng. Bogens sprog er på et fagligt højt niveau. Den er veludstyret med noter og litteraturhenvisninger. Sidst i bogen findes forfatterportrætter af artikelforfatterne.
Enkelte samfundstænkere og teorier er beskrevet i fx Sociologi - en grundbog, 4. udg. 2011, og i Sociologiske tænkere, 2009. Klassisk og moderne pædagogisk teori, 2. udg. 2012, der er meget omfattende har opslagsdel med introduktioner til centrale pædagogiske teoretikere.
Grundig bog om betydningsfulde tænkere og deres teorier sat ind i nutidssammenhæng. Interessant og svær læsning.