Bøger / faglitteratur / bibliografier

Sanselig senmiddelalder : litterære perspektiver på danske tekster 1482-1523


Beskrivelse


Dansk litteratur i de sidste 40 år af senmiddelalderen er samtidig de første 40 år af nyere tid, et tidligt moderne gennembrud. Periodens trykte og utrykte tekster handler mest om religion og moral. Derfor har de ikke fyldt meget i litteraturhistorien. Det er denne bogs pointe, at disse tekster er gennemvævet af litterære og fiktive niveauer og slet ikke kan forstås uden dem.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juni 2010

af

af

Anny Skov Madsen

d. 4. juni 2010

Bogen er tredje del af Pil Dahlerups store litteraturhistorieprojekt, hvoraf de to første bind udkom i 1998. Det er både et stort og rigt illustreret opslagsværk, og den vil kunne læses af litterært, (kultur)historisk og religionshistorisk interesserede.

Sanselig senmiddelalder giver litterære perspektiver på trykte og utrykte tekster produceret mellem 1482 og 1523. Værket giver en fin oversigt og nærgående analyser af de mange folkelige, humanistiske og kirkelige genrer, der verserede i kølvandet på den revolution og demokratisering af viden, bogtrykkerkunsten førte med sig. De mange forskellige tekster med læselige eksempler herpå sættes ind i en europæisk og kulturhistorisk sammenhæng og giver spændende nye vinkler på en kompleks periode, hvor en række tekniske, religiøse og kulturelle reformer vandt indpas. Alene de mange fine illustrationer med tekster fortæller i sig selv en spændende historie. Efter hvert større afsnit er der konklusioner og referencer til både primære og sekundære kilder. Pil Dahlerup er dr.phil. i litteratur og også kendt for Det moderne gennembruds kvinder, 1983.

Inden for litteraturhistorien har ingen tidligere beskrevet perioden så omfattende.

Det digre, flot illustrerede værk giver spændende oversigter og unikke analyser af litterære folkelige og kirkelige tekster og beskriver samtidig snitfladerne til historie og religion.


Politiken

d. 14. aug. 2010

af

af

Steffen Heiberg

d. 14. aug. 2010


Weekendavisen

d. 1. okt. 2010

af

af

Niels Højlund

d. 1. okt. 2010


Kristeligt dagblad

d. 7. aug. 2010

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 7. aug. 2010