Bøger / faglitteratur / billedværker

Scherfig katalog : samlet fortegnelse over Hans Scherfigs billedkunst 1905-1979


Beskrivelse


Fortegnelse over Hans Scherfigs (1905-1979) billedkunst. Med gengivelse af nogle af værkerne.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. juli 2010

af

af

Jette Andreasen

d. 28. juli 2010

Forfatteren Hans Scherfig (1905-79) var også billedkunstner og især hans idylliske junglebilleder har bred appel. Denne værkfortegnelse, der tilstræber at være komplet, er ikke mindst af interesse for samlere.

Bogen er 2. udgave af fortegnelsen, der udkom i 2006. Anledningen til den nye udgivelse er en udstilling på Arken - Museum for Moderne Kunst, hvortil bogen vil fungere som katalog. En kort indledning beskriver teknikker og motiver. Derefter oplistes 833 værker med titel, teknik og størrelse i en ikke helt gennemført kronologi. Mange af billederne ses i store og små gode farvegengivelser. Heraf fremgår det, at junglebillederne er de fleste, men at også politiske emner og storbyfortællinger var en del af Scherfigs især tidlige motivverden. En udstillingsliste afslutter. Eneste ændring i forhold til 1. udgaven er, at fortegnelsen er øget med 9 værker, en ny forsideillustration samt en liste over de billeder, der udstilles på Arken.

Om Scherfig som billedkunstner, findes Hans Scherfig, 2005, som indeholder artikler, der kommer i dybden fra en kunsthistorisk vinkel.

En flot illustreret værkfortegnelse, der kun på få punkter afviger fra 1. udgaven.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Jette Andreasen

2006

Hans Scherfig (1905-79) var foruden forfatter også en flittig og alsidig billedkunstner. Lena Lamberth, forfatter til en række børnebøger, har lavet en registrant over Scherfigs billeder. Der er her registreret over 800 værker, som er fundet efter et større opsporingsarbejde hos både private og museer. Efter en kort indledning om motiver og teknikker oplistes billederne i kronologisk rækkefølge fra 1920 og frem. Titel, teknik, mål og eventuel offentlig ejer er angivet. 300 er vist i farver. Der er desuden lister over billeder vist på udstillinger. Illustrationerne viser fint de forskellige sider af Scherfigs billedverden fra det politiske til de måske mere kendte urskovsdyr, men den lange liste, hvor kronologien ikke er helt gennemført, kan være svær at overskue. Titler og årstal afviger af og til fra de oplysninger, man kan finde i Hans Scherfig, 2005, hvis meget oplysende tekster placerer Scherfig i forhold til dansk kunsthistorie.


Berlingske tidende

d. 16. dec. 2006

af

af

Eva Pohl

d. 16. dec. 2006